Hoog tijd voor actie tegen straatintimidatie in Den Haag

Vrouwdonderdag 06 juli 2017

De Haagse fracties van ChristenUnie/SGP en CDA willen dat er in Den Haag een brede aanpak komt tegen intimiderend gedrag tegen vrouwen op straat. CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster en ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Pieter Grinwis: “Straatintimidatie is onacceptabel en mag niet langer worden getolereerd in Den Haag. Het is hoog tijd dat we hiertegen in actie komen. Iedere vrouw, of welke persoon dan ook, moet veilig over straat kunnen in Den Haag, zonder te worden lastig gevallen, gekwetst, beledigd, bedreigd of beperkt in het gevoel van persoonlijke vrijheid.” Bij de Algemene Beschouwingen aanstaande donderdag doen beide fractievoorzitters een voorstel om tot een actieplan tegen straatintimidatie te komen.

Bij straatintimidatie gaat het om gedrag als nasissen, naroepen, agressief om seks vragen, achternalopen, betasten en in het nauw drijven. Onderzoek in Rotterdam en Amsterdam laat zien dat meer dan 80% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar hier mee te maken heeft. Reden genoeg voor die steden om dit gedrag hard aan te pakken en te verbieden in hun APV. Helaas wil, ondanks een herhaaldelijk pleidooi van ChristenUnie/SGP en CDA Den Haag voor een verbod, burgemeester Krikke deze stap nog niet zetten. Maar deze fracties laten het hier niet bij zitten. Hoewel zij het liefst straatintimidatie in Den Haag zouden verbieden, willen zij in ieder geval dat er nú actie wordt ondernomen. Daarom komen zij nu met het voorstel om samen met maatschappelijke partners te komen met een brede aanpak om straatintimidatie in Den Haag tegen te gaan.

In deze aanpak moet aandacht zijn voor preventie en bewustwording bij daders, omstanders en opsporingsambtenaren. De strijd tegen straatintimidatie in onze multiculturele stad begint hiermee. “We zien dat dit gedrag tegen vrouwen steeds erger lijkt te worden. Vrouwen kiezen er daarom vervolgens noodgedwongen voor zich anders te kleden, bepaalde stukken van de stad te mijden of zich op een andere manier aan te passen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Daders moeten juist gaan inzien wat de schadelijke impact van straatintimidatie is en vervolgens hún eigen gedrag aanpassen. Het is daarom de hoogste tijd voor een Haagse aanpak”, aldus Daniëlle Koster en Pieter Grinwis.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie stop straatintimidatie in Den Haag576,4 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Hoog tijd voor actie tegen straatintimidatie in Den Haag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017

Geen berichten gevonden