ChristenUnie/SGP luidt de noodklok: sol niet langer met daklozen

Pieter Grinwisdonderdag 04 juni 2020 13:01

Fractievoorzitter Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) maakt zich grote zorgen over het geschuif en gesol met daklozen door het Haagse stadsbestuur, evenals het Leger des Heils, dat een brandbrief aan het college schreef. “Dat er hoteleigenaren waren die hun hotel tijdelijk beschikbaar stelden voor daklozen in de coronacrisis, vond ik prachtig. Dat het college in de tussentijd geen betere oplossing voor de opvang, begeleiding en huisvesting van deze mensen heeft gevonden, vind ik teleurstellend. Ik mis doortastendheid en daadkracht, die je bijvoorbeeld wel ziet in Utrecht, waar verantwoordelijk wethouder Van Ooijen er net zo lang aan trekt en sleurt, tot het probleem wordt opgelost. Hopelijk helpt de overkomst van de nu nog Utrechtse burgemeester Van Zanen naar Den Haag een handje. Iets meer peper en politieke wil om voor fatsoenlijke huisvesting en begeleiding voor daklozen te zorgen is namelijk dringend nodig.” Om zijn zorgen kracht bij te zetten stelde Grinwis een serie stevige schriftelijke vragen aan het Haagse college van burgemeester en wethouders.

Door de uitbraak van het coronavirus werd veel van wat onzichtbaar was, zichtbaar. Neem bijvoorbeeld het aantal daklozen in Den Haag. Dat bleken er veel meer te zijn dan bekend bij gemeente en zorgorganisaties. En ‘thuisblijven’ in coronatijd, zoals de rest van Nederland dat wel kon, was voor mensen zonder een dak boven hun hoofd natuurlijk onmogelijk. In allerijl werden noodoplossingen gezocht en gevonden. Hoteleigenaren, zoals de eigenaren van de hotels Andante en Bella Vista op Scheveningen, stelden hun hotels beschikbaar voor daklozen. Maar nu de toeristen langzamerhand onze stad weer mogen gaan bezoeken, moeten de daklozen logischerwijs verkassen. Maar waar moeten deze mensen heen? Aan welke oplossingen heeft het college de afgelopen maanden gewerkt? Voorlopig lijkt het te blijven bij schuiven met mensen van het ene hotel naar de andere opvanglocatie, of erger, naar de straat.

Van de 94 daklozen in hotel Andante, zijn er inmiddels 60 overgebracht naar hotel Bella Vista. Maar daarvoor moesten de 40 daklozen, die al in Bella Vista zaten, eerst het pand verlaten. Het is niet onwaarschijnlijk dat van deze 40 er toch weer een aantal op straat is beland, met alle gevolgen van dien. Grinwis: “Zo veegt de gemeente Den Haag de ene locatie leeg, om de andere locatie te ontlasten, maar blijven echte oplossingen uit. En wat nog zorgwekkender is: waar de daklozen in Andante nog persoonlijke begeleiding kregen, mag het Leger des Heils deze begeleiding niet meer bieden aan dezelfde mensen in Bella Vista. Ik neem aan uit kostenoverwegingen, maar dat is natuurlijk oliedom en vragen om problemen. De gemeente zorgt alleen voor een beveiliger voor de deur. Onbarmhartig en onverstandig wat mij betreft, zowel voor de daklozen als voor de bewoners op Scheveningen.”

Wat echt helpt is als de wiedeweerga zorgen voor meer opvangplekken en vooral meer huisvesting. Een grote groep daklozen is immers klaar om weer zelfstandig te kunnen gaan wonen, maar er worden veel te weinig sociale huurwoningen gebouwd, waardoor de doorstroming al jaren een probleem is. Gebruik het coronadorp bij het ADO-stadion, wat leeg staat, en plaats her en der in de stad meer van deze tijdelijke woningen, van portocabins tot tiny houses. Grinwis: “Hoe moeilijk kan het zijn om op voorlopig braakliggende terreinen portocabins te plaatsen voor bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar? Meer dan een beetje gemeentelijke grond, politieke wil en wat lef heb je niet nodig. Helaas belijdt wethouder Van Alphen vooral met de mond dat hij hard werkt aan oplossingen. In de praktijk zien we er bitter weinig van terug.”

Download hieronder de vragen. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
schriftelijke vragen corona-opvang en huisvesting daklozen.pdf113,7 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP luidt de noodklok: sol niet langer met daklozen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2020 > juni

Geen berichten gevonden