CU/SGP stelt vragen over samenwerking politie met salafistische organisaties

vuurwerkmaandag 07 maart 2016

Minister Asscher sprak zich recent naar aanleiding van zijn Kamerbrief over de aanpak van salafisme uit tegen de samenwerking van de politie met salafistische organisaties, zoals die in Den Haag tijdens de jaarwisseling vorm kreeg. Toen hielpen 160 vrijwilligers van de salafistische As-Soennah-moskee de politie bij het handhaven van de orde in de Schilderswijk. Raadslid Pieter Grinwis: “Het college van burgemeester en wethouders gaat geheel voorbij aan het feit dat samenwerking van de politie met salafistische organisaties legitimatie en gezag verschaffen aan deze organisaties. En dit gezag strekt verder dan die ene nacht van 31 december op 1 januari. Mijn fractie heeft signalen van bewoners uit de Schilderswijk ontvangen dat met name niet-salafistische moslims het als onprettig of zelfs als intimiderend ervaren als salafistische vrijwilligers in de Haagse straten patrouilleren om de orde te helpen handhaven. Het college gaat daar in zijn afwegingen tot op heden volledig aan voorbij." De Haagse ChristenUnie/SGP heeft daarom een set kritische schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Rechtsstaat

Pieter Grinwis: “Mijn fractie kan zich natuurlijk goed voorstellen dat iemand geïnspireerd door zijn of haar geloof, of deze persoon nu ultra vrijzinnig of ultra orthodox is, zich wil inzetten voor de maatschappij. Daar moet in Den Haag wat betreft de ChristenUnie/SGP ruimte voor zijn. Maar nooit mag de rechtsstaat of de onafhankelijkheid van de overheid in het gedrang komen. Wij zijn ons er zeer bewust van dat het niet aan de overheid toekomt om te sturen op geloofsovertuigingen dan wel om orthodoxe stromingen in te dammen. Integendeel, de scheiding tussen kerk en staat is deze fractie lief. Maar daarmee is niet alles gezegd. Minister Asscher wees niet voor niets op het risico dat voor moslims die salafisten griezelig vinden, het verwarrend is als de overheid samenwerkt met een salafistische organisatie.”

"Bovendien bevreemdt het ons dat, als de politie graag samenwerkt met vrijwilligers uit de wijk tijdens de jaarwisseling, deze worden geworven via organisaties als de As-Soennah-moskee. Waarom worden vrijwilligers niet rechtstreeks geworven? Waarom gaat er subsidie naar de organisaties en zo nodig niet rechtstreeks een blijk van waardering naar vrijwilligers? Op deze en andere vragen verwacht mijn fractie een klip en klaar antwoord."

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Schriftelijke vragen186,3 kBapplication/pdfdownload
Labels
Integratie

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Eerdere nieuwsberichten > 2016

Geen berichten gevonden