Geef wijkbewoners voorrang bij nieuwbouw in de wijk

Bouwen aan je eigen wijk
Judith
Door Judith Klokkenburg op 21 juni 2023 om 11:00

Geef wijkbewoners voorrang bij nieuwbouw in de wijk

Vandaag wordt het plan van de ChristenUnie/SGP en de SP behandeld om wijkbewoners voorrang te geven bij nieuwbouw in de buurt. In het plan stellen ze voor om bij nieuwe huurwoningen 25% te reserveren voor mensen die al langere tijd in het stadsdeel wonen. Dit in navolging van de gemeente Amsterdam, waar deze regeling al gebruikt wordt bij nieuwbouwplannen. Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) vertelt waarom dit zo belangrijk is: 

“Mensen die al langer in de wijk wonen vormen het cement van de buurt. Ze weten wat er speelt en kijken naar hun buren om. Deze mensen moeten we koesteren en behouden voor de buurt.” Raadslid Lesley Arp (SP) beaamt dat: "We merken dat sommige buurten met een grote gemeenschapszin te maken krijgen met ingrijpende bouwplannen. Denk aan de manier waarop het Norfolkterrein is volgebouwd met dure woningen of hoe de bewoners van de Rivierenbuurt de torens van het Spuikwartier als achtertuin kregen. Natuurlijk zit de oplossing voor een groot deel in betaalbaar bouwen. Maar het Amsterdamse beleid laat zien dat ambities om betaalbaar te bouwen en sociale verbanden te behouden hand in hand kunnen gaan." 

Klokkenburg benadrukt dat dit plan ook bedoeld is voor jongeren die graag uit huis willen en in de buurt willen blijven wonen: “We horen vaak dat jongeren in de buurt willen blijven wonen, omdat ze geworteld zijn in de wijk en omdat ze voor hun (groot)ouders willen zorgen die een dagje ouder worden. Met dit plan wordt dat straks hopelijk gemakkelijker.” De fracties vragen in hun plan om een pilot te doen waarbij wijkbewoners met voorrang worden gehuisvest in 25% van de huurwoningen. In de raadsvergadering van 5 en 6 juli zal er over de plannen worden gestemd.  

Bijlagen