Schuldenplan college gaat voorbij aan noodzakelijke gedragsverandering

klant-betaalt-factuur-niet15-09-2016 10:53

Donderdag debatteerde de commissie samenleving over het nieuwe beleidsplan schuldhulpverlening. Dit punt was geagendeerd door de ChristenUnie/SGP-fractie. Kern van het beleidsplan is de lasten van schuldenaars te verlichten en hen te ontzorgen.
Fractievertegenwoordiger Anil Kumar: “Mijn fractie kan met veel acties uit deze aanpak goed uit de voeten. Veel van onze punten, zoals aandacht voor kwaadwillende incassobedrijven en een schuldhulpkaart – ‘landkaart’ die het voor maatjes en schuldenaren makkelijker maakt om hulp te vinden -, zijn terug te vinden. Maar het voorstel van het college gaat de echte vraag uit de weg: hoe verander je het gedrag van iemand die door eigen schuld in de schulden is geraakt? Schulden opkopen lijkt interessant, maar als dat niet gepaard gaat met gedragsverandering, dragen we alleen maar water naar zee. Daar baal ik van.”

De ChristenUnie/SGP wil een schuldenbeleid waarin recht gedaan wordt aan de eigen verantwoordelijkheid, maar ook dat mensen een tweede kans kunnen krijgen. Daarbij komt dat een gebrek aan kennis bij zorgverleners en schuldenaren een bedreiging is voor adequate schuldhulpverlening. Anil Kumar: “Te vaak hoor ik dat zorgverleners niet genoeg juridische kennis hebben met als gevolg dat malafide incassobureaus zo gewoon worden doorbetaald. En daarmee helpen we schuldenaren nog dieper in de problemen. We zouden dat heel gemakkelijk kunnen oplossen door rechtenstudenten in te zetten. Zij kunnen dan meekijken met de zorgverlener.”   

“In onze stad zijn er gelukkig veel schuldhulpmaatjes. Dankzij hen hoeven schuldenaren niet alleen door de jungle van hulpverlening. Maar veel maatjes zijn zelf druk bezet. Een hulpverlening die dan alleen tussen negen en vijf bereikbaar is, werkt niet. Dan kunnen maatjes niet mee naar een afspraak. Op ons aanraden gaat het college nu kijken of de schuldhulpverlening van de gemeente één avond in de week bereikbaar kan zijn.”

Labels
Schuldhulp

« Terug

Reacties op 'Schuldenplan college gaat voorbij aan noodzakelijke gedragsverandering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016

Geen berichten gevonden