Reactie ChristenUnie/SGP op grabbeltonbegroting: regeren is spenderen - Pieter Grinwis hekelt stukslaan € 4,5 mln op feest badplaats

Spaarvarkendinsdag 12 september 2017

Vandaag presenteerde het Haagse stadsbestuur zijn begroting voor 2018-2021 met voor bijna 70 miljoen aan extra uitgaven. Fractievoorzitter Pieter Grinwis kijkt met gemengde gevoelens naar dit nu al bijna vier jaar durende spendeerpartijtje van het college: “Deze coalitie wordt vanaf het prille begin tot het bittere einde bij elkaar gehouden door economische meewind, een goed gevulde portemonnee en het vervolgens met bakken uitgeven van veel geld aan voor elk wat wils. Wil een wethouder meer geld voor topsport, dan krijgt hij meer geld voor topsport. Heeft een andere wethouder zin in een groot feest, geen probleem; dan slaan we toch even € 4,5 miljoen stuk op het vieren van Scheveningen als 200-jarige badplaats. Begrijp me goed, ik hou van Scheveningen, en het vieren van 200 jaar badplaats is natuurlijk leuk, maar stop dat geld liever in het met voorrang beter bereikbaar maken van Scheveningen en in het verkeersveilig maken van bijvoorbeeld de Westduinweg.”

Geld voor de grote opgaven

“Natuurlijk wordt het extra beschikbare geld in de begroting ook aan goede zaken uitgegeven, al had dat vaak een onsje meer mogen zijn. Denk aan de investeringen in de noodzakelijke energietransitie en aan de enorme opgave om alle ruim 255.000 huizen in Den Haag binnen enkele decennia volledig te verduurzamen. Dit college roept de hele collegeperiode namelijk al dat Den Haag in 2040 klimaatneutraal moet zijn. Mooie woorden en voornemens genoeg, maar er gebeurt zo weinig. Ook nu weer staan er zinnen in de begroting als dat er vanaf 2019 8.000 woningen van voor 1985 per jaar energiezuinig moeten worden gemaakt en vervolgens wordt daar maar € 1,5 miljoen extra voor uitgetrokken. Dat staat in geen verhouding tot deze grote opgave, te meer als je bedenkt hoe de energierekening de komende jaren sowieso steeds hoger wordt. Voor mensen met een laag inkomen in een slecht geïsoleerd huis – en die zijn er nogal wat in Den Haag – dreigt ‘energiearmoede’. Ik had kortom meer geld voor deze opgave in de begroting verwacht.

Een andere grote opgave is natuurlijk het verminderen van het aantal mensen in de bijstand. Dat lukt de gemeente, ondanks de groeiende economie, nog niet. Wel vinden steeds meer werkzoekende Hagenaars gelukkig een baan, maar het groeiende aantal huishoudens in de bijstand – van 9,9% in de begroting van vorig jaar naar 11,0% dit jaar – baart mijn fractie grote zorgen, te meer omdat veel mensen die in de bijstand belanden er nooit meer uit komen. De groei van de bijstand heeft vooral te maken met de komst van vluchtelingen met een verblijfsstatus naar Den Haag. Het is van groot belang dat deze mensen zo snel mogelijk integreren, onze waarden omarmen, Nederlands leren spreken en goed opgeleid aan het werk gaan. Ik vind het daarom goed dat dit college extra werk gaat maken van het meer verplichtend en activerend inburgeren van nieuwkomers en dat daar geld voor wordt opzij gezet. Iedere euro die daarvoor nu wordt uitgetrokken, bespaart straks een veelvoud aan uitkeringseuro’s.” Met deze investering geeft het college tegelijk een mooie uitwerking aan het door de Haagse raad aangenomen initiatiefvoorstel ‘Waardig welkom’ van Pieter Grinwis.

De ChristenUnie/SGP is verder ook zeer te spreken over het geld in de begroting voor herstelbetalingen aan de Joodse gemeenschap, bestrijding van het personeelstekort in de jeugdhulp en de aanpak van achterstallig onderhoud in Loosduinen.

Labels
Financiën

« Terug

Reacties op 'Reactie ChristenUnie/SGP op grabbeltonbegroting: regeren is spenderen - Pieter Grinwis hekelt stukslaan € 4,5 mln op feest badplaats'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017

december

november

oktober

september