Blijf gezinnen ruimte bieden in Den Haag - ChristenUnie/SGP: verbied het splitsen van eengezinswoningen

woningmarkt-APR_4597woensdag 06 december 2017

De ChristenUnie/SGP wil dat eengezinswoningen in de stad niet meer gesplitst mogen worden, zodat gezinnen ook in de toekomst een plek houden in Den Haag. Raadslid Pieter Grinwis: “Helaas staat het stadsbestuur al jaren toe dat onder andere eengezinswoningen worden gesplitst in meerdere appartementen, terwijl er maar weinig betaalbare ruime woningen voor gezinnen met kinderen beschikbaar zijn. Den Haag is na Amsterdam al de stad met het kleinste aandeel eengezinswoningen van het land met ongeveer 21%. En er veel bijbouwen kan ook niet in deze dichtstbevolkte stad. Laten we dus alsjeblieft zuinig zijn op de gezinswoningen die we nog hebben.”

“En als die woningsplitsing en overmatige kamerbewoning ergens slecht voor is, is het wel voor de leefbaarheid van straten en buurten. Als een woning  gesplitst wordt in twee of drie woningen, verdubbelt of verdriedubbelt ook het aantal auto’s en fietsen op straat. En de meeste woningen worden gesplitst in wijken waar de ruimte op straat toch al beperkt is, zoals in het Regentesse- en Valkenboskwartier. Bovendien komen mensen steeds dichter op elkaar te wonen, waardoor er eerder sprake is van burenoverlast. Een prettiger leefklimaat levert het dus niet op. Wat ook veel mensen tegen de borst stuit is dat de sociale cohesie in een wijk achteruitgaat, als er steeds minder gezinnen met kinderen in een wijk wonen.”  

In de praktijk blijkt ook dat veel woningsplitsers pas achteraf een vergunning aanvragen voor de woning die zij al hebben gesplitst en soms zelfs al verhuurd. Pieter Grinwis: “Dat illegaal splitsen moet echt een halt worden toegeroepen. De mensen die deze methode kiezen moeten niet achteraf beloond worden met een vergunning. Nu de wethouder heeft aangekondigd een strenger splitsingsbeleid uit te werken - nog lang niet streng genoeg - is het logisch in de tussentijd geen woningsplitsingen toe te staan. De gemeente heeft bewoners van oude wijken lang genoeg in de kou laten staan. Dat kan én moet echt anders! Laten we de huidige bewoners, de woningvoorraad en de leefbaarheid van wijken nu eindelijk eens serieus gaan beschermen.”

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Bijdrage commissiedebat over bouwkundig splitsen van woningen300,1 kBapplication/pdfdownload
Motie minimaal 80m2 als voorwaarde voor bouwkundig splitsen84,0 kBapplication/pdfdownload
Motie niet langer belonen onvergunde splitsingen84,3 kBapplication/pdfdownload
Motie tegengaan woningsplitsing grondgebonden eengezinswoningen87,7 kBapplication/pdfdownload
Labels
Scheveningen
Wonen & Ruimtelijke ordening

« Terug

Reacties op 'Blijf gezinnen ruimte bieden in Den Haag - ChristenUnie/SGP: verbied het splitsen van eengezinswoningen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017

december

november

oktober

september