Ondernemers dupe van betaald parkeren - ChristenUnie/SGP: maak parkeren voor ondernemers veel goedkoper

betaald parkerenvrijdag 02 maart 2018

Steeds meer wijken in Den Haag en Scheveningen krijgen te maken met betaald parkeren, ook overdag. Slachtoffers daarvan zijn scholen, ouderen die minder bezoek krijgen, maar zeker ook ondernemers. Met name (kleine) ondernemers moeten steeds vaker betalen om bij hun klanten voor de deur te parkeren. Lijsttrekker Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP is hier niet blij mee. “Schilders, loodgieters, stukadoors en andere ambachtslieden die elke dag met hun bestelwagen of -bus naar hun klant gaan, worden daardoor op hoge kosten gejaagd. Je kunt als ondernemer in Den Haag maar zo €3000 per jaar per persoon kwijt zijn aan betaald parkeren. En die kosten kunnen ze niet zomaar helemaal doorberekenen aan klanten.”

Maak parkeren voor ondernemers veel goedkoper en makkelijker

In Den Haag kunnen onderhoudsbedrijven wel een speciale vergunning aanvragen die in de hele stad geldig is. Maar deze is slechts één dag geldig, kost €12,90 per dag en moet steeds opnieuw aangevraagd worden. Pieter Grinwis: “Stel je voor dat je een klus hebt van 3 maanden op één plek, dan moet je 65 keer zo’n vergunning aanvragen. Dat is onwerkbaar. Er is ook de mogelijkheid van een incidentele vergunning die een maand geldig is, maar die kost €285 per maand, dus bijna €3500 per jaar per bedrijfsauto!”

In andere steden is het veel beter geregeld. Neem bijvoorbeeld Leiden. Daar kunnen ondernemers een klussenbusvergunning aanvragen, die nog geen €350 per jaar kost. Bovendien kunnen in Den Haag huisartsen wél voor dik €600 een vergunning voor een heel jaar krijgen. De ChristenUnie/SGP heeft hier eerder aandacht voor gevraagd en afgelopen jaar een motie over aangenomen gekregen, maar deze is nog niet uitgevoerd. Pieter Grinwis: “Ondernemers in Den Haag betalen echt de hoofdprijs en ze hebben te maken met gigantische bureaucratische rompslomp. Laten we ondernemen in Den Haag weer leuk maken en zorgen dat loodgieters, schilders en andere ambachtelijke ondernemers nu de economie weer aantrekt, ook in wijken waar betaald parkeren is ingevoerd, een goede boterham kunnen verdienen.” De ChristenUnie/SGP doet boter bij de vis en stelt in haar verkiezingsprogramma een veel goedkopere jaarvergunning voor ondernemers voor die in de hele stad geldig is en trekt hier 4 ton voor uit.

Maatwerk voor ondernemers

Het zijn niet alleen de parkeerkosten die het ondernemers moeilijker maakt. Ook het kleine aantal parkeervergunningen dat een ondernemer maximaal krijgt is een probleem. Pieter Grinwis: “Sommige bedrijven hebben gewoon voor elk personeelslid een parkeervergunning nodig. Neem bijvoorbeeld een begrafenisondernemer, die heeft gewoon per medewerker een auto nodig om naar klanten te gaan. En wat zegt de gemeente dan? In uw wijk krijgt u per 5 personeelsleden slechts 1 parkeervergunning. Dan heb je het als gemeente duidelijk niet begrepen! Hoe moeilijk is het nou om een beetje maatwerk te bieden aan ondernemers? In Den Haag lijkt het wel onmogelijk.”

Labels
Verkeer & Vervoer
Werkgelegenheid

« Terug

Reacties op 'Ondernemers dupe van betaald parkeren - ChristenUnie/SGP: maak parkeren voor ondernemers veel goedkoper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september