Kerkenvisie biedt meer duidelijkheid over toekomst kerkgebouwen

bethlehemkerk1woensdag 05 september 2018

De afgelopen jaren is er in Den Haag veel onrust geweest rondom de verkoop en soms ook sloop van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken, zoals bijvoorbeeld de Bethelkerk en de Valkenboskerk. Iedere keer zorgde de verkoop tot onrust bij omwonenden, verhitte debatten in de gemeenteraad en veel (financiële) onzekerheid voor geloofsgemeenschappen. Hoewel er wel gemeentelijke procedures waren, was er geen visie op welke kerkgebouwen koste wat kost behouden dienden te blijven en welke niet. Daarom vroeg de ChristenUnie/SGP al in 2015 om zo’n visie op te stellen en uiteindelijk in 2017 kwam er een raadsmeerderheid voor een ChristenUnie/SGP-motie die dat regelde. Vanmorgen sprak de gemeenteraad over de kerkenvisie die naar aanleiding van deze motie is opgesteld. Raadslid Pieter Grinwis: “Deze visie is echt een stap vooruit. De verkoop van kerken leidde keer op keer tot onduidelijkheid en onzekerheid voor kerken én omwonenden, dat moest worden opgelost. Ik ben daarom heel blij dat er nu eindelijk een visie is op de toekomst van de prachtige kerkgebouwen in onze stad. Het mooiste is natuurlijk als in al die kerkgebouwen mensen in diensten blijven samenkomen. Maar er kan een moment komen dat zo’n gebouw toch verkocht moet worden, en dan is het waardevol om het te behouden voor onze stad en nageslacht.”

Met deze Haagse kerkenvisie is een eerste stap gezet. Alle gebouwen die ooit zijn gebouwd voor een religieuze bestemming , formeel geen monumentale status hebben en ouder zijn dan 50 jaar, zijn onderzocht. Voor kerken die veel waarde hebben, gaat de gemeente zich - als er niet direct een koper is - inspannen om deze te behouden. Minder waardevolle kerken kunnen, na vier jaar zoeken naar een koper, eventueel gesloopt worden. Pieter Grinwis: “Hiermee is duidelijkheid gecreëerd voor kerken en omwonenden. Bovendien heeft de wethouder toegezegd dat de gemeente de omwonenden gaat informeren als een kerk leeg komt, dus zij zullen niet meer voor verrassingen komen te staan. Daarnaast heeft de wethouder mijn fractie toegezegd de periode van vier jaar zoeken in te laten gaan vanaf het moment dat een kerkgenootschap besluit een kerkgebouw te sluiten, en niet vanaf de laatste kerkdienst. Zo wordt de periode van leegstand korter.”

Onderhoudsfonds

De gemeente heeft een onderhoudsfonds voor monumentale gebouwen. Uit de kerkenvisie bleek dat dit fonds, wat in 1984 is opgericht, sindsdien niet is geïndexeerd en het nog altijd met het bedrag van toen moet doen:  €130.000,-. Pieter Grinwis: “Al 34 jaar is dit budget op hetzelfde niveau. Wethouder van Asten erkende dat, als het budget zoals gebruikelijk was gecorrigeerd voor inflatie, er nu jaarlijks eigenlijk €400.000,- in dit fonds had moeten zitten. Ik heb hem opgeroepen zijn uiterste best te doen het budget voor het onderhoud van ons monumentale erfgoed te vergroten.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Haagse Kerkenvisie3,5 MBapplication/pdfdownload
motie kerkenvisie85,5 kBapplication/pdfdownload
Labels
Scheveningen

« Terug

Reacties op 'Kerkenvisie biedt meer duidelijkheid over toekomst kerkgebouwen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari