Eerste reactie ChristenUnie/SGP op Haagse begroting 2020-2023 - Zorgen over zorgbezuinigingen niet weggenomen

Pieter Grinwisdonderdag 30 januari 2020

Zojuist presenteerde het stadsbestuur de herziene Haagse begroting voor de komende vier jaar. “Terecht en goed om te zien dat er extra mensen worden ingezet voor het bestrijden van criminele activiteiten in onze stad. Hiermee kunnen we schimmige en ondermijnende praktijken in onze stad eindelijk serieus aanpakken, zoals het witwassen van geld via vastgoed.” Maar de keuzes in de begroting stellen helaas nog niet altijd gerust. Grinwis: “De coalitie bezuinigt dit jaar €20 miljoen op zorg en jeugd, alsof het niks is. Bovendien, dit jaar is al een maand onderweg! Ik houd mijn hart vast voor de gevolgen van de bezuinigingen voor de mensen in onze stad die zorg nodig hebben.”

Zo wil dit college €10 miljoen besparen door een zogenaamd ‘doelmatig en doeltreffend zorgaanbod’. “Klinkt mooi natuurlijk, maar als dat betekent dat een jongere die ‘beschermd woont’ niet de noodzakelijke begeleiding krijgt, dan komt de rekening later alsnog. En dagbesteding voor ouderen is geen luxe, maar gewoon nodig. Hierop bezuinigen is kortzichtig. Ik heb liever dat we nog iets minder uitgeven aan city-marketing en evenementen, dan dat we bezuinigen op broodnodige zorg.” En alsof er nog niet genoeg bezuinigd wordt op zorg, wordt er door het college ook nog bezuinigd op medewerkers die zich bezighouden met zorg en jeugdhulp. “Weliswaar minder hard dan op andere ambtenaren, maar toch. Sowieso is deze kaasschaaf-bezuiniging in de ogen van mijn fractie te groot.”

Dat er extra geld beschikbaar komt voor maatschappelijke opvang, juicht de fractievoorzitter toe. “Het geld is hard nodig voor deze zeer kwetsbare doelgroep. Tegelijkertijd ligt de échte oplossing bij het snel realiseren van extra woningen, voor iedereen en zeker voor deze mensen. Maatschappelijke opvang moet immers echt een tijdelijke noodopvang zijn.” Dat het stadsbestuur ervoor heeft gekozen om een paar euro per maand meer te vragen van huizenbezitters, vindt de fractievoorzitter een billijke keuze. “Als we daarmee mensen die zorg nodig hebben in onze stad beter kunnen helpen, is het me dat absoluut waard.” Verder vindt hij het terecht dat het stadsbestuur minder gaat uitgeven aan het economisch beleid en evenementen. “Het effect van deze uitgaven is jarenlang overschat, zoals ook de Haagse Rekenkamer onlangs vaststelde. Dit geld kunnen we veel beter gebruiken.”

Nu doorpakken
In het coalitieakkoord was er veel aandacht voor Den Haag Zuidwest, tot grote tevredenheid van Grinwis. “Het is nu tijd voor doorpakken. Plannen voor extra woningen, kleinschalige bedrijfsruimtes en de transformatie van winkelcentrum Leyweg moeten snel worden uitgevoerd.” Ten slotte is de ChristenUnie/SGP tevreden met het geld voor een toegankelijkheidsfonds. “En wat mij betreft besparen we geld op het openingsstuk - laat het een treurspel zijn - bij Amare en gebruiken we dit voor het toegankelijker maken van dit cultuurpaleis voor mensen met een beperking.”

Labels

« Terug

Reacties op 'Eerste reactie ChristenUnie/SGP op Haagse begroting 2020-2023 - Zorgen over zorgbezuinigingen niet weggenomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2020

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

maart

februari