De energietransitie begint met energiebesparing: isoleer die stad!

foto_proppen_lr.jpgwoensdag 16 december 2020

Energie besparen, dat is niet alleen het ondergeschoven kindje in het nationale klimaatakkoord, dat is het ook in de verduurzamingsplannen van het Haagse stadbestuur. Althans, tot vandaag. De gemeenteraad heeft met een aantal voorstellen het op grote schaal isoleren van Haagse huizen een flinke boost gegeven. De ChristenUnie/SGP deed het voorstel om isolatiebrigades in te stellen, dat bijna unaniem werd aangenomen.

Raadslid Pieter Grinwis: “Isolatiebrigades, dat zijn teams die in opdracht van de gemeente de stad straat voor straat doortrekken - te beginnen bij de slechtst geïsoleerde huizen - gewapend met informatie op maat over isoleren, subsidies, toegang tot financiering en ‘offers you can’t refuse’ om woningen te isoleren. Door zo actief naar woningeigenaren toe te gaan, zorgen we ervoor dat niet alleen een kapitaalkrachtige kopgroep, die de weg zelf wel weet te vinden, isoleert en overstapt op duurzame energie, maar ook het grote peloton.”

“De beste energie is natuurlijk bespaarde energie. En wat dat betreft is er nog een wereld te winnen in Den Haag. Meer dan de helft van de huizen hebben hier een energielabel D of lager. En er liggen veel kansen. De afgelopen zomer hebben we ze allemaal in groten getale buiten zien staan: containers met puin, omdat mensen thuis bleven en hun vakantiegeld investeerden in het opknappen van hun huis. En een verbouwing of verhuizing is de uitgelezen kans om je huis beter te isoleren. Plaats je een dakkapel? Isoleer dan gelijk het dak. Ben je toe aan een nieuwe vloer, isoleer deze dan gelijk. Verhuis je naar een sfeervol oud huis met enkel glas? Vervang dit dan door dubbel glas. Dat is natuurlijk niet zo moeilijk te bedenken, maar hoe organiseer je dat, hoe betaal je dat? Dat kan allemaal geregeld worden, maar begin er maar eens aan als gezin in het spitsuur van je leven of als alleenstaande met een kleine portemonnee. Ik denk en hoop dat de ‘isolatiebrigades’ uit de aangenomen motie wel eens het toverwoord zouden kunnen zijn.”

Grinwis vervolgt: “Het beter isoleren van je huis bespaart niet alleen geld op je energierekening en biedt je niet alleen meer wooncomfort, het is ook nog eens een banenmotor van jewelste. In deze tijd van crisis kan de wethouder duurzaamheid zicht ontpoppen tot de beste wethouder werkgelegenheid. Voor mensen met gouden handen, ook voor jongeren uit wijken met een sociaal-economische achterstand. Goed voor de stad, goed voor het klimaat en goed voor al die mensen die door de coronacrisis geen werk meer hebben en met wat bijscholing en begeleiding in de installatiebranche of bouw aan de slag kunnen.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
amendement besluit op beter tijdstip over de besteding Enecomiddelen duurzaamheid & energietransitie177,8 kBapplication/pdfdownload
motie isolatiebrigades93,5 kBapplication/pdfdownload
spreektekst75,2 kBapplication/pdfdownload
Labels
Energie
Klimaat

« Terug

Reacties op 'De energietransitie begint met energiebesparing: isoleer die stad!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2020

Geen berichten gevonden