Afscheidsspeech Pieter Grinwis

Pieter Grinwisdonderdag 15 april 2021

Voorzitter,

voor u zit een dankbaar mens. Ik vond het werkelijk een voorrecht om zeven jaar ons mooie Den Haag te mogen dienen als raadslid. Omdat het bijzonder is om volksvertegenwoordiger te zijn van en voor de stad, omdat het mooi is mee te mogen bouwen aan de stad en omdat het gewoon geweldig leuk is om te doen. Want voorzitter, ik zal vast wel eens ergens van hebben gebaald, maar praktisch iedere dag vond ik het een feest om raadslid te zijn.

Voorzitter, deze laatste bijdrage als raadslid zonder dat de spreektijd wegtikt, zal ik desondanks niet onnodig lang maken. Toen ik aantrad in maart 2014 moest ik ‘t wiel opnieuw uitvinden. De ChristenUnie/SGP had een raadssabbatical van vier jaar gehad en in 2014 moesten we opnieuw beginnen. En ook al had ik achter de schermen de nodige ervaring, ook hier lokaal als vrijwilliger, het was best een spannende tijd. Ik kan me nog goed herinneren: de eerste keer achter het spreekgestoelte in de raadzaal, de eerste keer in een debat nota bene de burgemeester tegenspreken, de eerste keer voor de TV-camera van Omroep West staan. Zeker in deze dagen, nu ik als nieuweling in het andere Den Haag volksvertegenwoordiger ben geworden, moet ik daar nog wel eens aan terugdenken. Maar de inburgering in de Haagse raad verliep best voorspoedig. In die beginjaren gebeurde er dan ook meer dan genoeg in de stad. In latere jaren gebeurde er ook meer dan genoeg in het stadhuis. Collega Van der Werf en ik zouden menig verhaal uit onze presidiumtijd met u kunnen delen, ware het niet dat de vertrouwelijkheid ons daarvan weerhoudt.

Voorzitter, als iets mijn bestaan als Haagse politieke zzp’er typeert, is het samenwerking. Als ik als eenpitter mij van iets bewust was: ik heb ten minste altijd 22 anderen nodig om iets te kunnen bereiken voor onze stad en haar inwoners. Voor Scheveningen, voor Loosduinen, voor Moerwijk, ja voor heel Den Haag. Natuurlijk, je moet ideeën hebben, een goed team, bereid zijn hard te werken, maar als het je niet gegund wordt, kun je het vergeten. Dank dat jullie mij veel gunden in die 7 jaren. Meer dan 200 van mijn voorstellen namen jullie aan.

Ik dank mijn fractiegenoten Judith, Elisa, Koen en eerdere collega’s voor hun niet aflatende inzet en voor hun geduld met mijn ongeduld.

Ik dank de collega’s van de griffie. Vele namen schieten te binnen, maar ik zal ze niet noemen op het gevaar af dat ik er een paar ten onrechte vergeet (u weet ‘t misschien wel, ik heb de slechte gewoonte cijfers beter te onthouden dan namen, maar om iedereen nou een nummer te geven...). Terug naar de griffie, dankzij jullie liep ons werk als raad als een zonnetje. In de commissies, in ‘t presidium, tijdens de raadsvergaderingen. Dank!

Dank aan al het andere geweldige ondersteunende personeel: van de mensen die zorgden voor gevulde magen en schone tafels tot degenen die het beleid bedachten en bij ons brachten, beleidsmedewerkers en bestuursadviseurs. Dank voor de fijne samenwerking.

Dank ook aan alle journalisten van lokale en regionale pers die ons op de huid zaten maar ook ons veel kansen gaven om ons verhaal te vertellen en over de bühne te brengen naar onze achterban, naar de burgers van deze mooie stad.

En natuurlijk dank aan u voorzitter en burgemeester van onze stad, wethouders en collega-raadsleden. Het was werkelijk een genoegen om met u samen te werken. 

Ook dank aan mijn thuisfront, Suzanne, Diederik, Anne-Jasmijn, Elodie en Benjamin. Zij moesten mij vele uren missen en ook heel veel geduld opbrengen. Dank voor jullie steun en liefde!

Ik zou nog twee dingen willen zeggen. Koester het democratisch debat, laat grote verschillen geen bittere tegenstellingen worden. Zoek verbinding met elkaar, zoek de vrede voor onze stad, zoek het recht voor onze stad.

Het ga jullie goed, zorg goed voor elkaar, zorg goed voor onze stad,

Adieu!

Labels

« Terug

Reacties op 'Afscheidsspeech Pieter Grinwis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni