“Iedereen heeft recht op goede en toegankelijke zorg!” ChristenUnie/SGP en 5 andere fracties stellen vragen over over stopzetten psychische behandelingen voor anderstaligen

Judith Klokkenburgdonderdag 03 juni 2021

Onlangs werd bekend dat PsyQ per 1 juli stopt met het aanbieden van psychische behandelingen in andere talen dan het Nederlands. Raadslid Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) vindt dit een kwalijke zaak: “Het is onbegrijpelijk dat er een behandellocatie sluit terwijl de wachttijden in de psychische gezondheidszorg al zo ontzettend lang zijn. Iedereen heeft recht op goede en toegankelijke zorg. Nu moeten patiënten nog langer wachten op een behandeling. Ik hoor graag van de wethouder hoe dit mogelijk is en wat zij heeft gedaan om sluiting te voorkomen.” Raadslid Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) sluit zich hierbij aan: “Het aanbieden van behandelingen in andere talen voorziet in een behoefte in de stad. Iedereen moet de hulp kunnen krijgen die nodig is. Het is daarom moeilijk te begrijpen dat deze behandellocatie gesloten wordt.”

Raadslid Lesley Arp (SP) stelde al eerder vragen over de verslechterde financiële situatie bij Parnassia, waarvan PsyQ onderdeel is. Ze maakt zich zorgen over de oplopende wachttijden voor een behandeling en de kosten die het inhuren van een tolk bij behandelingen met zich meebrengt: “Het is nog onduidelijk wat er met de patiënten gebeurt die op deze locatie behandeld worden. Kunnen zij gelijk hun behandeling voortzetten of komen ze opnieuw op de wachtlijst, en wie gaat straks die tolk betalen? Doet PsyQ dat of moeten patiënten hier zelf voor opdraaien?” Fonda Sahla (D66) sluit zich bij die zorgen aan: “Iedereen heeft recht op de beste geestelijke gezondheidszorg. Ongeacht of je de taal voldoende machtig bent of niet. Mijn zorg is dat er anders kinderen of andere familieleden worden ingezet als tolk. Zeker minderjarigen zouden nooit als medische tolk van hun ouders hoeven te werken.” 

Raadslid Janice Roopram (Hart voor den Haag/Groep de Mos) vindt het zorgelijk dat de druk in de geestelijke gezondheidzorg in Den Haag verder blijft oplopen: “De wachtlijsten nemen alleen maar toe en we krijgen signalen dat het verloop onder psychiaters en psychologen groot is door de hoge werkdruk. Ik hoop dat de wethouder dit goed in de gaten houdt en er alles aan doet om de wachttijden te beperken.” Raadsleden Robin Smit (PvdD) en Janneke Holman (PvdA) hopen dat de vragen snel beantwoord worden: “We horen graag snel of sluiting van de behandellocatie nog te voorkomen is en wat de wethouder kan doen om de patiënten goed te helpen.” 

Lees hier de vragen. 

Labels

« Terug

Reacties op '“Iedereen heeft recht op goede en toegankelijke zorg!” ChristenUnie/SGP en 5 andere fracties stellen vragen over over stopzetten psychische behandelingen voor anderstaligen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni