ChristenUnie/SGP, PvdA en HSP: ook ongedocumenteerden hebben recht op een coronatoegangsbewijs

Coronavirus visualisatie.jpgmaandag 22 november 2021

Mensen zonder burgerservicenummer kunnen in Den Haag geen coronatoegangsbewijs krijgen, ook al zijn zij gevaccineerd, genezen of getest. Hiermee worden volgens de ChristenUnie/SGP, PvdA en HSP mensenrechten geschonden. De partijen zullen de wethouder zorg daarom via een motie oproepen om het mogelijk te maken ook mensen zonder BSN een coronatoegangsbewijs te geven.

De GGD Haaglanden geeft alleen een QR-code als iemand een burgerservicenummer heeft, maar ongedocumenteerden, expats en internationale studenten hebben (vaak) geen burgerservicenummer. ''Onbestaanbaar'' vindt raadslid van de ChristenUnie/SGP Judith Klokkenburg deze gang van zaken. ''Mensen die zich laten vaccineren, negatief getest worden of genezen zijn van corona krijgen zo niet het coronatoegangsbewijs waar ze recht op hebben.'' Ook raadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij sluit zich hierbij aan. ''Ik vind dat iedereen die gevaccineerd is een QR-code moet kunnen krijgen, zodat we niemand uitsluiten van de samenleving.'' 

Mogelijkheid
“Nu de QR-code op steeds meer plekken gecheckt wordt, is dit extra relevant," aldus PvdA-raadslid Janneke Holman. "En omdat we in Utrecht gezien hebben dat een QR-code geven aan mensen zonder BSN gewoon kan." De GGD Utrecht kan QR-codes aan mensen zonder burgerservicenummer geven met het ‘Hulpverleners Kunnen Verklaringen Invoeren’-portaal (HVKI-portaal). "Wij zien geen reden om dat niet ook in Den Haag te gebruiken,'' aldus de raadsleden. Daarom zullen de fracties 25 november een motie indienen om dit in Den Haag te regelen. 

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP, PvdA en HSP: ook ongedocumenteerden hebben recht op een coronatoegangsbewijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni