ChristenUnie/SGP steunt pulsvissers met Schipperbitter

Scheveningen groepsfoto voor sitewoensdag 17 januari 2018

Gisteren was een inktzwarte dag voor de Nederlandse en Scheveningse kottervisserij. Toen besloot het Europees Parlement tot een algeheel verbod op het innovatieve en duurzame vissen met pulstuig. Een besluit dat de Nederlandse kottervissers en hun gezinnen keihard gaat raken. Om de getroffen vissers een hart onder de riem te steken, bracht fractievoorzitter en lijsttrekker Pieter Grinwis samen met de bekende Scheveningse CU/SGP-kandidaat Evert de Niet vanmorgen een bezoek aan de vissers in de Scheveningse haven.

Bij Rederij Van der Zwan sprak Pieter Grinwis met Kees Taal, manager van de kottervloot en daarmee verantwoordelijk voor de drie met pulstuig uitgeruste kotters bij dit mooie Scheveningse bedrijf. Het was duidelijk dat de medewerkers en vissermannen van dit bedrijf aangeslagen waren door het onredelijke Europese besluit. Pieter Grinwis: “Het gisteren door het Europees Parlement genomen besluit is buitengewoon bitter. De innovatieve en duurzame Nederlandse en Scheveningse kottervissers krijgen met het nu dreigende verbod op pulstuig een dramatische dreun. Feiten legden het af tegen emoties. Wetenschap verloor het van Franse jaloezie en misleiding. Daarom heb ik voor Kees en zijn collega’s een Schipperbitter meegebracht. Een hartversterkertje voor de pulsvissers na die bittere dag van gisteren.”

Kees Taal waardeerde het bezoek en het gebaar zeer. En ook de inzet van de lokale fractie voor de visserij en de Scheveningse haven en zeker ook de onvermoeibare inzet en steun van Europarlementariër Peter van Dalen en Minister van LNV Carola Schouten. Hij kon er een dag later nog steeds niet over uit dat het Europees Parlement zo’n volstrekt irrationeel besluit had genomen. “Vergelijk het bijvoorbeeld met elektrisch rijden. Nederland en ook de gemeente Den Haag hebben miljoenen geïnvesteerd in het bevorderen van elektrisch rijden, in laadpalen en -stations, noem maar op. En op een kwade dag besluit de EU dat elektrisch autorijden niet meer mag, maar dat we allemaal oude diesels zonder roetfilter uit begin jaren ’80 moeten gaan rijden in Nederland, omdat ze dat in andere landen ook doen. Weg winst voor de schone lucht, weg winst voor het klimaat, weg duurzame bedrijvigheid. Dat zou toch van de zotte zijn? Nou, precies zo zot is het besluit van gisteren. Pulsvissen leidt tot minder bodemberoering, kost minder brandstof, leidt tot minder bijvangst en levert mooiere gevangen vis op dan vissen met de oude boomkor. En toch moeten we nu terug naar die oude methode van begin jaren ’80.”

Pieter Grinwis: “Natuurlijk blijven de lokale ChristenUnie/SGP en onze nationale en internationale vertegenwoordigers samen met de sector knokken voor een gezonde toekomst voor onze visserij, ook op Scheveningen. We gaan er morgen weer alles aan doen om dit dramatische Europese besluit te torpederen. Maar vandaag was het een dag om mee te leven met onze Scheveningse vissers en hun gezinnen.”

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP steunt pulsvissers met Schipperbitter'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.