Tekorten leggen hypotheek op de toekomst van Den Haag - “Oude college laat lege portemonnee achter voor ‘t nieuwe”

stadhuis den haagdinsdag 17 april 2018

De jaarrekening die de gemeente Den Haag vandaag naar buiten bracht laat zien dat er structurele tekorten zijn in de bijstand, zorg (Wmo) en jeugdhulp. Het tekort op deze drie posten is samen meer dan € 75 miljoen. Pieter Grinwis maakt zich zorgen: “Nu de stofwolken van de decentralisaties zijn opgetrokken en het collegebeleid volledig is geïmplementeerd, zien we dat er grote tekorten zijn in het sociale domein. En het lijkt er op dat dit niet incidentele tegenvallers zijn, maar structurele tekorten waar we ook de komende jaren tegenop zullen moeten boksen. Kijk alleen maar naar het tekort op de bijstand. Dat was in 2015 € 26,4 miljoen, in 2016 was dat al opgelopen tot € 48,2 miljoen en in 2017 is het tekort zelfs € 56,8 miljoen. Dit legt een forse hypotheek op de toekomst van onze stad.”

Door meevallers op andere gebieden, onder meer extra inkomsten uit belasting en meer geld van het Rijk, is het tekort over 2017 op € 13,7 miljoen uitgekomen. Pieter Grinwis maakt zich zorgen over de houdbaarheid van de gemeentefinanciën op langere termijn: “Als je kijkt naar de solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen) is die onder dit college elk jaar slechter geworden. Van meer dan 35% in 2014 naar nauwelijks meer dan 27% in 2017. Dit eilandenrijk, zoals het college de afgelopen jaren heeft geopereerd, is enkel bij elkaar gebleven door een hele dikke portemonnee waaruit rijkelijk is gespendeerd. Nu zijn de reserves geplunderd, de solvabiliteit is verslechterd, de laatste jaarrekening is afgesloten met een negatief resultaat. Kortom, het nieuwe college mag zijn klus beginnen met een lege portemonnee. Laat ze alsjeblieft niet de vlucht naar voren kiezen door Eneco te verkopen, maar lef tonen door structurele tekorten structureel aan te pakken.” 

 

« Terug

Reacties op 'Tekorten leggen hypotheek op de toekomst van Den Haag - “Oude college laat lege portemonnee achter voor ‘t nieuwe”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.