Haal potentiële leraren van de bank

Judith Klokkenburgdonderdag 30 augustus 2018

De ChristenUnie/SGP wil dat de gemeente actief goed opgeleide werkzoekenden gaat enthousiasmeren voor een baan in het onderwijs. Nu de Haagse scholen weer begonnen zijn, wordt duidelijk hoeveel leerkrachten er te kort zijn. De prognose voor 2020 is een tekort van 440 fte. Tijdens het debat over het lokale actieplan Lerarentekort zal fractievertegenwoordiger Judith Klokkenburg de wethouder daarom vragen om hoogopgeleide werkzoekenden in de stad een test en stage aan te bieden. Op deze manier kunnen mensen die in eerste instantie niet aan het onderwijs denken, erachter komen dat dit misschien wel goed bij hen past.

Judith Klokkenburg: “Alle maatregelen die de gemeente treft om het lerarentekort te verkleinen, zijn erop gericht om mensen te verleiden voor een baan in het onderwijs. Maar de gemeente moet zelf ook veel actiever op zoek gaan naar potentiële leraren en hun benaderen. In 2017 waren er in Den Haag bijna 3.500 hoogopgeleide werklozen op zoek naar werk. Al zou maar 5% daarvan in het onderwijs terechtkomen, dan komen er toch 175 leraren bij.” Met een test kan gekeken worden of er een match is tussen het onderwijs en een werkzoekende. Vervolgens kan er met een stage gekeken worden of het echt iets voor ze is. “En dan zijn er legio mogelijkheden om een onderwijsdiploma te halen. Naast bijvoorbeeld de PABO in deeltijd, zijn er diverse verkorte trajecten voor hij- en zij-instromers ”, aldus Klokkenburg.

Daarnaast kan het stadhuis ook onder haar eigen ambtenaren kijken of er onderwijstalent verscholen  is. Judith Klokkenburg: “Landelijk zijn er afspraken met grotere bedrijven, dat bij uitstroom van personeel er gewezen wordt op het onderwijs. Dit college gaat €30 miljoen bezuinigen op de gemeentelijke organisatie, dus er zullen ambtenaren op zoek moeten gaan naar een nieuwe baan. Een deel daarvan zou je naar het onderwijs kunnen toe leiden. Een actievere houding van de gemeente in de zoektocht naar leerkrachten is in ieder geval wenselijk.”

 

Labels
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'Haal potentiële leraren van de bank'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari