ChristenUnie/SGP: voer de strijd op tegen ondermijning - “Vijf belwinkels in één straat, is dat wel zuivere koffie?”

Belwinkelswoensdag 07 november 2018

Drugsafvaldumpingen, schietpartijen en opgerolde wietplantages: steeds vaker lijken berichten over ondermijnende criminaliteit elkaar op te volgen in het landelijke en lokale nieuws. Afgelopen weekend was het weer raak toen dankzij een oplettende bewoner een cocaïnewasserij in Transvaal werd opgerold. De ChristenUnie/SGP maakt zich grote zorgen over deze ondermijning, de vermenging van de onder- en bovenwereld, en roept het college op dit tot speerpunt van de veiligheidsaanpak te maken en effectief op te treden. Pieter Grinwis: “Ondermijning is misschien wel het grootste veiligheidsprobleem waar Den Haag momenteel voor staat. Zware criminaliteit beperkt zich echt niet alleen meer tot verlaten industrieterreinen, maar vindt ook plaats in gewone Haagse woonwijken. Ik wil dat het college meer werk maakt van de strijd tegen ondermijning en dat ook goedwillende bewoners en ondernemers worden geholpen om signalen van criminaliteit in hun eigen buurt op te merken. Zij zijn namelijk onze ogen en oren op straat en bondgenoten in de strijd voor een veilige stad.”

Tijdens de begrotingsbehandeling aanstaande donderdag stelt de ChristenUnie/SGP onder meer voor om winkels die als dekmantel voor criminele activiteiten worden gebruikt harder aan te pakken. “We vragen ons allemaal wel eens af hoe louche massagesalons of altijd lege kapsalons hun geld verdienen. Ons voorstel is dan ook om meer winkelbranches vergunningplichtig te maken.” Als winkels verplicht een vergunning moeten aanvragen, kan de gemeente met een zogeheten Bibob-toets controleren of de financiering van de onderneming wel klopt. “Dit is een belangrijk wapen in de strijd tegen bijvoorbeeld witwaspraktijken. Als er in één straat vijf belwinkels zijn, dan is de vraag gerechtvaardigd of het hier wel zuivere koffie betreft en vijf in één straat is voor Den Haag alles behalve een fictief voorbeeld. Bij oververtegenwoordiging van een bepaald soort winkel zou de gemeente het wapen van de vergunningplicht moeten inzetten.”

Werk samen met andere havens om ondermijning tegen te gaan

De gemeente Den Haag heeft in haar aanpak van ondermijning ook speciaal aandacht voor de Scheveningse haven. Ook andere Nederlandse havengemeenten aan de Noordzee proberen de smokkel van drugs en wapens in hun haven tegen te gaan. De ChristenUnie/SGP wil dat deze gemeenten de handen ineenslaan: “Als het om ondermijning gaat, zijn havens extra kwetsbaar. Wat dat betreft zitten we als havengemeenten aan de Noordzee in hetzelfde schuitje en moeten we dus ook samen één vuist maken. Het helpt niet als in de ene haven streng wordt gecontroleerd, terwijl in de haven een paar zeemijl verderop criminelen vrije doorgang hebben. Daarom wil ik dat Den Haag met Rotterdam, IJmuiden, Stellendam en andere gemeenten met een haven aan de Noordzee de handen ineenslaan om de onderwereld uit onze havens te verdrijven.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
motie gezamenlijke aanpak ondermijning met havensteden.pdf152,8 kBapplication/pdfdownload
motie uitbreiding vergunningplichtige branches.pdf153,2 kBapplication/pdfdownload
motie zicht op ondermijning en mogelijkheden voor bestrijding.pdf172,4 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP: voer de strijd op tegen ondermijning - “Vijf belwinkels in één straat, is dat wel zuivere koffie?”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari