Revis moet bij aanpak woningmarkt meer lef tonen

Rijtjeshuis.jpgdonderdag 22 november 2018

Terwijl inmiddels al meer dan één op de vijf bestaande Haagse woningen gekocht wordt door beleggers en Haagse huizenprijzen mede hierdoor de pan uit rijzen, ontbreekt het woonwethouder Revis nog aan lef. Dat is de conclusie van ChristenUnie/SGP-raadslid Pieter Grinwis na het lezen van de eerste plannen van het college om buy-to-let (kopen enkel om door te verhuren) in Den Haag aan banden te leggen. “Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat deze liberale wethouder van goede wil is en wil ingrijpen in de op hol geslagen woningmarkt. Maar ik bespeur koudwatervrees om écht effectieve maatregelen te nemen. Ik roep de wethouder op om te durven kiezen voor de effectiefste maatregelen. Kies niet alleen voor de broodnodige steviger handhaving met hogere boetes, maar ook voor de zelfbewoningsplicht en voor de verhuurvergunning. Huizen in onze stad zijn voor particuliere beleggers steeds vaker winstfabrieken. Dat is mij een doorn in het oog. Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen.”

Pieter Grinwis kijkt dan bijvoorbeeld naar de zelfbewoningsplicht als tijdelijke noodmaatregel. De zelfbewoningsplicht verplicht woningeigenaren ook zelf in het huis te gaan wonen. Zoals wethouder Revis ook erkent, is dit by far de effectiefste maatregel om het fenomeen buy-to-let aan te pakken. Eerder deze maand deed Pieter Grinwis in zijn Woonnota het voorstel om deze voor alle koopwoningen in te voeren, tenzij de eigenaar de woning verhuurt tegen een maximale huurprijs van €950 euro per maand. Zo blijft verhuur tegen een betaalbare prijs mogelijk. “Het is een ferme maatregel, dat geef ik direct toe, maar wel een maatregel waar starters en middeninkomens op onze doorgedraaide woningmarkt naar snakken. In plaats van de kat uit de boom kijken, zoals nu gebeurt, kan Revis ook alles op alles zetten om de beste maatregel voor de Haagse woningmarkt wel door te voeren.”

Grinwis vervolgt: “Ik roep de wethouder op om nog meer out-of-the-box te denken dan hij nu al doet. Bijvoorbeeld door niet alleen te focussen op de huurders met de voorgestelde uitbreiding van de huisvestingsvergunning, maar juist ook op de verhuurders om wanpraktijken te voorkomen door naar Gronings voorbeeld een verhuurvergunning in te voeren.” De verhuurvergunning verplicht kamerverhuurders een vergunning aan te vragen. Wanneer sprake is van achterstallig onderhoud, intimidatie of te hoge huurprijzen, kunnen alle vergunningen van de betreffende huisjesmelker worden ingetrokken. “Zo’n maatregel is geen overbodige luxe. Maar liefst 71% van de Haagse studenten betaalt te veel voor hun kamer. Juist in een tijd van woningnood is het belangrijk om huurders te beschermen tegen malafide huisjesmelkers. Toch durft het college het nog niet aan, terwijl de gemeente Groningen zo’n vergunning per 1 januari a.s. wel gaat invoeren. Maar goed, ik heb nog hoop dat dit de eerste voorzichtige stap is van wethouder Revis richting een Woonagenda die barst van ambitie en van gedurfde effectieve maatregelen.”

Labels

« Terug

Reacties op 'Revis moet bij aanpak woningmarkt meer lef tonen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari