Haags stadsbestuur reageert positief op initiatiefvoorstel lachgasverbod ChristenUnie/SGP - Grinwis: “Mooi dat college eindelijk de verkoop van lachgas op straat verbiedt”

Lachgas.jpg20-07-2020 17:39

Tien maanden heeft het geduurd voordat het college met een reactie kwam op het initiatiefvoorstel “Van het lachgas af”, dat de ChristenUnie/SGP vorig jaar september indiende, maar nu is deze er eindelijk. Fractievoorzitter Pieter Grinwis: “En gelukkig is het college, evenals mijn fractie, helemaal klaar met lachgas en is de reactie op mijn voorstellen overwegend positief.” 

In dit initiatiefvoorstel stelt Grinwis de gemeenteraad voor te besluiten tot een verkoopverbod van lachgas, een gebruiksverbod op straat en een verbod op gebruik bij festivals en evenementen. Ofwel een compleet verbod op de verkoop en het gebruik van recreatief lachgas. Pieter Grinwis: “Vooruitlopend op de stemming over het initiatiefvoorstel in de gemeenteraad dit najaar, voert het college gelukkig al wel een deel van het voorstel uit door een verkoop- c.q. ventverbod per 1 oktober 2020 aan te kondigen. Helaas houdt daar de dadendrang van het college op. Voor het aan banden leggen van het gebruik wacht het college namelijk op landelijke regelgeving.”    

Grinwis vervolgt: “Hoewel staatssecretaris Blokhuis vastbesloten is het recreatief gebruik van lachgas te verbieden, moet zijn voorstel nog wel door de ministerraad, naar de Raad van State en naar het parlement worden gestuurd, waarna zowel de Tweede als de eerste Kamer het nog in behandeling moeten nemen en er nog mee in moeten stemmen. Ik kan u één ding voorspellen: dat gaat allemaal niet lukken voor 1 januari 2021, de datum waar het college op mikt en als argument gebruikt om daar maar op te wachten. Sterker nog, nieuwe prostitutiewetgeving zou immers ook al jaren van kracht zijn, maar ligt nog altijd bij de Eerste Kamer te verstoffen, al jaren klaar voor behandeling. Wachten op het andere Den Haag kan lang duren, dat weten we in het echte Den Haag maar al te goed. Kortom, wij gaan met het advies van het college in de hand natuurlijk nog eens grondig door ons voorstel heen, maar zullen het voorgestelde besluit om ook het recreatief gebruik van lachgas te verbieden zeker handhaven. Hoe eerder we niet alleen de verkoop van lachgas, maar ook het recreatieve gebruik van lachgas in onze stad aan banden kunnen leggen, en daarmee de overlast en auto-ongelukken, hoe beter dat is.”

30 september debatteert de Commissie Bestuur over het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie/SGP-fractie, waarna er waarschijnlijk in de raadsvergadering van 7 oktober over wordt gestemd. Het voorstel is hier na te lezen: https://denhaag.christenunie.nl/k/n11246/news/view/1279535/487158/haagse-christenunie-sgp-komt-met-voorstel-voor-lachgasverbod.html.

Labels
Drugs

« Terug

Reacties op 'Haags stadsbestuur reageert positief op initiatiefvoorstel lachgasverbod ChristenUnie/SGP - Grinwis: “Mooi dat college eindelijk de verkoop van lachgas op straat verbiedt”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.