Beste verkiezingsuitslag ooit voor ChristenUnie/SGP Den Haag “Bedankt voor uw stem en uw vertrouwen”

Pieter Grinwis23-03-2018 12:07

De ChristenUnie/SGP Den Haag is met een winst van 1.231 stemmen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 het hardst gegroeid in aantal stemmen van alle ChristenUnie/SGP-combinaties en afzonderlijke lijsten van de twee partijen in het hele land. Ook het totaal aantal uitgebrachte stemmen van 6.129 en het percentage van 3,2 zijn uniek: nog nooit eerder kozen zoveel mensen en zo’n groot aandeel in de hofstad voor de ChristenUnie/SGP. De uitslag in 2014 met 4.898 stemmen was tot op heden de beste uitslag in stemmen en de uitslag in 2006 met 2,8% was tot op heden het hoogste percentage. Daarmee wint de Haagse ChristenUnie/SGP ten opzichte van 2014 zelfs iets meer stemmen dan de ChristenUnie Amsterdam (1212) en de ChristenUnie Utrecht (1051), de landelijke nummers twee en drie qua stemmenwinst voor deze partij(combinatie).

De ChristenUnie/SGP is met 1 hele dikke zetel - de kiesdeler lag op 4.316 stemmen - nu de 11e fractie in de Haagse raad, die in de nieuwe samenstelling bestaat uit 15 fracties. Lijsttrekker Pieter Grinwis (2.773 stemmen) zal net als afgelopen raadsperiode weer het raadslid zijn namens de lokale christelijke combinatie. Andere kandidaten op de lijst die relatief veel stemmen kregen waren nummer 2 Judith Klokkenburg met 834 stemmen en nummer 7 Jony Yuen met 523. Pieter Grinwis is blij met en dankbaar voor de uitslag en ziet een tendens: "De verkiezingsuitslagen in de G4 zijn ronduit bemoedigend. Met voor het eerst een zetel in onze hoofdstad. En de beste uitslag ooit in onze hofstad. Steeds meer mensen die niet tot onze traditionele achterban behoren, kiezen voor de ChristenUnie/SGP. Ik heb gehoord van katholieken, migrantenchristenen, maar ook atheï​sten die uiteindelijk hun stem aan ons toevertrouwden. Om ons optreden, om onze resultaten, om ons programma; zowel landelijk als lokaal.”

Ondanks alle sympathie en waardering voor de lokale ChristenUnie/SGP, is doorgroeien naar een tweede raadszetel een enorme opgave gebleken. Voor een restzetel was een bijna twee keer zo grote stemmenwinst nodig. Pieter Grinwis: “Op de dag van de verkiezingen kun je als politieke partij uiteindelijk niet leven van wat mensen je gunnen en van de sympathie die velen voor ons voelen. Het komt dan aan op stemmen. En het blijft voor velen in onze geseculariseerde stad een drempel om op een christelijke partij te stemmen. Er is kortom werk aan de winkel om nieuwe kiezers over die drempel heen te laten stappen. Samen met mijn uitmuntende fractieteam en vrijwilligers gaan we daarmee aan de slag, in de raad en in de stad.”

 

Hier kunt u het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag vinden met de stemmen per kandidaat: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/uitslag-verkiezingen-21-maart-.htm

Labels
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Beste verkiezingsuitslag ooit voor ChristenUnie/SGP Den Haag “Bedankt voor uw stem en uw vertrouwen”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

Geen berichten gevonden