Maak fietsparkeren voor mensen met een beperking overal mogelijk - ChristenUnie/SGP: introduceer fietsparkeersticker

Fietsen Den Haagwoensdag 13 juni 2018

De ChristenUnie/SGP wil dat mensen met een beperking hun fiets overal mogen stallen. Daarvoor zal de fractie pleiten tijdens een commissievergadering woensdagmiddag. Nu mogen fietsen in de binnenstad en rondom stations alleen bij een fietsenstalling geplaatst worden, maar voor mensen die slecht ter been zijn, zijn die vaak te ver weg of moeilijk te bereiken. Wil je een winkel in de Grote Marktstraat bezoeken, dan kan je je fiets achter de Hema of Bijenkorf zetten, of deze in de zijstraten er tussen proppen. Niet te doen voor mensen met een beperking, aldus Judith Klokkenburg, fractievertegenwoordiger van de ChristenUnie/SGP. “Deze groep mensen zijn, met een al dan niet aangepaste fiets, zelfredzaam en kunnen prima zelf een boodschap doen. Als ze maar niet zo ver hoeven te lopen. En dat is maar al te vaak wel zo. Nu kun je ervoor kiezen in de binnenstad wel je fiets voor een winkel neerzetten, maar dan is het risico er dat deze is weggehaald als je weer buiten komt. En dát wil je al helemáál niet.”

In april jl. is Den Haag geselecteerd als koplopergemeente van de VNG, wat betekent dat Den Haag voorop loopt bij de invulling van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Prachtig, maar dan ben je ook aan je stand verplicht om op álle fronten door te pakken, aldus Judith Klokkenburg. “En dat betekent niet alleen dat openbare gebouwen en winkels toegankelijk moeten zijn, maar ook dat mensen met een beperking hier zelfstandig kunnen komen. Al ben je slecht ter been, dan moet je niet afhankelijk gemaakt worden omdat de fietsenstalling te ver is. Zorg met bijvoorbeeld een speciale fietsparkeerkaart of een sticker voor herkenbaarheid en accepteer deze fietsen overal.”

Stations

Andere plekken waar fietsen veel te ver gestald moeten worden, zijn bijvoorbeeld de stations. Daar komt bovendien nog bij dat de fietsenstallingen vaak alleen per trap of helling bereikbaar zijn. “Reserveer een ruimte waar mensen met een beperking makkelijk en dichtbij hun fiets kunnen stallen. Zó kunnen we Den Haag écht toegankelijk en bereikbaar maken voor iedereen.”

Labels

« Terug

Reacties op 'Maak fietsparkeren voor mensen met een beperking overal mogelijk - ChristenUnie/SGP: introduceer fietsparkeersticker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari