Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen

pieter overhandigt discussienota.JPGdonderdag 08 november 2018

De Haagse woningmarkt lijkt volledig op hol geslagen. Afgelopen jaar stegen de huizenprijzen met maar liefst 25%. De markt is bijna volledig drooggekookt. Vooral starters en gezinnen die willen doorstromen zijn de dupe. Tijd voor actie vindt Pieter Grinwis. Daarom diende hij donderdag tijdens de begrotingsbehandeling de discussienota ‘Voor een woonstad met toekomst’ in met tien concrete verbetervoorstellen.

“Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen. Althans dat zou je denken.De praktijk is echter dat 1 op de 5 Haagse woningen naar een belegger gaat en dat 1 op de 4 woningen zonder hypotheek wordt gekocht. Het aandeel starters dat nog een starterswoning kan financieren is gedaald van 29% in 2012 naar nog maar 13% in 2018. Mensen met een normaal inkomen komen er gewoonweg niet meer tussen en worden gedwongen tegen veel te hoge prijzen het huis te huren, wat de belegger net voor hun neus heeft weggekaapt dan wel hun heil buiten de stad te zoeken. Het is hoog tijd lef te tonen met ferme maatregelen als een verhuurvergunning en een zelfbewoningsplicht om daarmee beleggers de wind uit de zeilen te nemen en zo de kansen voor starters en doorstromers in onze stad te vergroten. Natuurlijk lossen we met onze voorstellen niet direct alle problemen op, maar we moeten er wel alles aan doen om te voorkomen dat Den Haag een reservaat wordt voor mensen met een grote of juist geen portemonnee.”

Één van die keuzes is de zelfbewoningsplicht. Dat betekent dat wie nu een woning koopt, daar ook daadwerkelijk in moet gaan wonen en die niet aan een ander mag gaan verhuren. Een verstrekkende maatregel, maar wel hard nodig, vindt Pieter Grinwis: “Als we echt een spaak in het wiel van het verdienmodel voor beleggers willen steken, kan dat op deze manier. Wij stellen voor dit voor vijf jaar als noodmaatregel in te voeren, zodat onze woningmarkt weer op kamertemperatuur kan komen. Tegelijkertijd laten we ruimte voor investeerders die woningen voor een betaalbare prijs aanbieden. De zelfbewoningsplicht geldt daarom niet voor woningen die onder de €950 verhuurd kunnen worden. Daar blijft verhuur wél mogelijk.”

Verhuurvergunning

Een tweede troef wat betreft de ChristenUnie/SGP is de verhuurvergunning. Wat Pieter Grinwis betreft een goed middel om studenten en andere huurders te beschermen tegen uitbuiting en andere wanpraktijken. “Huurders  worden massaal afgezet in Den Haag. Bij maar liefst 93% van de opnames van het huurteam in 2015 bleek dat de gevraagde huurprijs hoger was dan toegestaan. En ook de LSVB concludeerde afgelopen zomer nog dat 7 op de 10 Haagse studenten te veel betaalt voor hun kamer, gemiddeld €116,65 te veel per maand. Verhuurders lappen de regels aan hun laars en dat kan zo niet langer. Met een verhuurvergunning krijgt de gemeente een stok om mee te slaan. Bij wangedrag kan de vergunning voor de woningen worden ingetrokken en als iemand het écht te bont maakt kunnen zelfs alle vergunningen worden ingetrokken. Als een huisjesmelker dat risico loopt, denkt hij wel drie keer na voordat hij weer buitensporig hoge huren vraagt.”

Pieter Grinwis heeft de discussienota donderdag aangeboden aan wethouder Revis. De discussienota bevat de volgende tien voorstellen.

1.         Introduceer een verhuurvergunning

2.         Zelfbewoningsplicht bij bestaande koopwoningen, tenzij...

3.         Meer handhaven op overlast, woningkwaliteit en uitbuiting

4.         Kansen vergroten voor starters en doorstromers

5.         Corporatiewoningen met voorrang verkopen aan wooncoöperaties

6.         Gemengd bouwen op veen én zand

7.         Meer zorg- en uitstroomwoningen

8.         Leg het splitsen van woningen aan banden

9.         Beperk toeristische verhuur

10.       Bouwen met kwaliteit, voor een gezinsvriendelijke toekomst

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20181108 Discussienota Woningmarkt.pdf298,2 kBapplication/pdfdownload
Labels
Wonen & Ruimtelijke ordening

« Terug

Reacties op 'Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari