“Keuze voor veiling Eneco-aandelen is oliedom” - ChristenUnie/SGP: maak van Eneco een echt volksaandeel

Windmolens.jpgdinsdag 18 december 2018

De keuze van de Eneco-aandeelhouders om hun aandelen via een veiling te verkopen is een gemiste kans. Wat betreft ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Pieter Grinwis slaan de verkopende gemeenten hiermee de plank volkomen mis: Het was al niet slim om Eneco te willen verkopen in deze fase van de energietransitie, maar nu wordt er ook nog eens voor gekozen om Eneco via een veiling te verkopen. Met als risico dat een fossiel bedrijf van dichtbij of veraf de nieuwe eigenaar van ons duurzame energiebedrijf wordt. Je moet er toch niet aan denken dat Shell, of nog erger het Russische Gazprom of een of andere Arabische oliesjeik of Chinese multinational het voor het zeggen krijgt bij dit voor onze duurzame energievoorziening cruciale bedrijf. Maar ook al komt er een mooi bedrijf uit de bus rollen, dan nog blijft de vraag waarom niet voor een beursgang is gekozen? Er ligt immers een prachtige kans om van Eneco een echt volksaandeel te maken en Eneco van ons te laten blijven.”

Grinwis vervolgt: “Een beursgang levert in eerste instantie misschien iets minder op dan verkoop ineens via een veiling, maar het biedt wel de kans dit bedrijf geleidelijk te verkopen en de aandelen met nadruk aan te bieden bij klanten en werknemers van Eneco en bij pensioenfondsen. Wat is nu mooier dan dat onder andere onze inwoners de kans krijgen mede-eigenaar van Eneco te worden? Bovendien is dat de beste garantie voor een groene en innovatieve koers van Eneco. In plaats daarvan wordt voor het makkelijke, maar ook oliedomme spoor gekozen van een veiling. Voor het grote en snelle geld. Voor wat op korte termijn aantrekkelijk is, maar op lange termijn een recept voor spijt.”

De ChristenUnie/SGP-fractie is verder niet de spreken over de keuze van de verkopende aandeelhouders om voorbij te gaan aan het door de Ondernemingskamer opgelegde onderzoek naar de gang van zaken rondom het verkoopproces. Grinwis: “Er is ontzettend veel misgegaan in het voortraject. De Ondernemingskamer heeft de Raad van Commissarissen, en daarmee de facto de aandeelhouders, enorm op de vingers getikt door uit te spreken dat er een onderzoek moest komen. Dan is het toch onfatsoenlijk om als aandeelhouderscommissie door te gaan alsof er niets aan de hand is, terwijl het onderzoek nog niet eens is afgerond?”

Labels

« Terug

Reacties op '“Keuze voor veiling Eneco-aandelen is oliedom” - ChristenUnie/SGP: maak van Eneco een echt volksaandeel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018

Geen berichten gevonden