Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme - ChristenUnie/SGP en Haagse VVD presenteren initiatiefvoorstel

joods monument by night.JPGmaandag 27 januari 2020

Vandaag 75 jaar geleden werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Daarom is het vandaag de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. We denken terug aan de zonder twijfel zwartste bladzijde in de Europese en ook Haagse geschiedenis. Tegelijk vieren we 75 jaar bevrijding. Die vrijheid ervaren Joodse Hagenaars niet altijd. Helaas is Jodenhaat vandaag de dag namelijk nog springlevend, ook in Den Haag. Judith Oudshoorn-van Ginderen (Haagse VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) dienen daarom vandaag een initiatiefvoorstel in om enerzijds het Joodse erfgoed in Den Haag te herwaarderen - Joden maken immers al 4 eeuwen een onmisbaar onderdeel uit van onze stad - en anderzijds om antisemitisme stevig en effectiever aan te pakken.

Judith Oudshoorn-van Ginderen: “De Joodse gemeenschap maakt al eeuwenlang onderdeel uit van Den Haag. Wie een wandeling maakt door het tegenwoordige Chinatown zal hier veel Joodse invloeden terug zien en bijvoorbeeld ook het mooie pand van Maison de Bonneterie is ooit gebouwd voor een Joodse ondernemer. Het is belangrijk dat we dit deel van de Joodse geschiedenis niet vergeten. Bovendien, zoals universitair docent Bart Wallet al zei tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer: ‘Wie Joden louter tot slachtoffer maakt, geeft antisemitisme ruim baan.’ Wij roepen de gemeente daarom ook op om bestaande Joodse activiteiten, zoals de digitale Joodse stadswandeling van Stichting Joods Erfgoed veel meer te promoten.” Ook zien de fracties kansen voor een Joods bezoekerscentrum, waarin de geschiedenis van Joodse Hagenaars belicht kan worden.

Daarnaast doen de fracties een aantal voorstellen om antisemitisme steviger en effectiever aan te pakken. Pieter Grinwis: “De wegvoering van en moord op meer dan 12.000 Joodse Hagenaars in vooral 1942 en 1943 is zonder twijfel de zwartste bladzijde uit de Haagse geschiedenis. De excuses van de minister-president gisteren voor het overheidshandelen van toen waren dan ook zeer terecht. We mogen dit nooit vergeten. Tegelijk hebben we een grote verantwoordelijkheid richting onze Joodse stadgenoten. Joodse Hagenaars moeten zich in Den Haag te allen tijde veilig en geaccepteerd weten. Helaas is de realiteit anders.” De fracties pleiten daarom ook voor meer kennis, bij de jonge generatie, bij nieuwkomers over de geschiedenis van Joodse Hagenaars, maar ook bij de politie. Deze moet met meer kennis van zaken kunnen optreden bij aangiftes van antisemitisme en bij haatdragende teksten bij demonstraties. “De burgemeester dient de politie te steunen om bijvoorbeeld bij uitingen van Jodenhaat tijdens een demonstratie op te treden en deze te beëindigen. Op zo’n moment moet niet het devies ‘zolang het maar rustig blijft qua openbare orde’ gelden, terwijl een hele bevolkingsgroep haatdragend wordt bejegend.”

Het initiatiefvoorstel bevat de volgende 15 voorstellen.

 1. Meer aandacht voor de Joods-Haagse geschiedenis
 2. Een keer per jaar een tentoonstelling in het Atrium van het stadhuis over het Joodse leven in Den Haag.
 3. Bevorderen van de komst van een Joods bezoekerscentrum.
 4. Aanwezigheid van stadsbestuur bij herdenkingsplechtigheden en joodse hoogtijdagen.
 5. Voorkom verwatering van herdenkingsgelegenheden in het kader van de Tweede Wereldoorlog.
 6. Alle scholen in 2020 naar een Haagse synagoge of de Joodse stadswandeling.
 7. Meer adoptie van Joodse- en oorlogsmonumenten door scholen.
 8. Hulp voor leerkracht om Holocaust te bespreken.
 9. Joods-Haagse geschiedenis in inburgering.
 10. Harde aanpak antisemitisme in de sport.
 11. Vergroten kennis over het jodendom en antisemitisme bij het politiekorps.
 12. De burgemeester dient de politie te steunen om op te treden tegen Jodenhaat bij demonstraties. 
 13. Lobby bij het Rijk voor toegankelijke registratie van antisemitische incidenten.
 14. Schakel bij een melding van antisemitisme ook altijd de lokale antidiscriminatievoorziening in.
 15. Stel een stedelijk coördinator antisemitisme aan.
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Initiatiefvoorstel Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme1,0 MBapplication/pdfdownload
Labels
Scheveningen

« Terug

Reacties op 'Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme - ChristenUnie/SGP en Haagse VVD presenteren initiatiefvoorstel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2020

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

maart

februari

januari