Adempauze voor schuldenaren - Motie ChristenUnie/SGP unaniem aangenomen

Spaarvarkenwoensdag 01 juli 2020

In de raadsvergadering van 30 juni kon de motie van de ChristenUnie/SGP voor een adempauze voor schuldenaren op de volle steun van de gemeenteraad rekenen. De motie vraagt het college om als mensen hun schuld bij de gemeente niet kunnen betalen deze niet te verhogen, maar tijdelijk te bevriezen en schuldhulp aan te bieden. Pieter Grinwis: “Door de coronacrisis zullen meer mensen in de schulden komen. Schulden kosten niet alleen meer dan ze groot zijn, ze leiden ook tot stress. Stress die bij veel mensen toch al toeneemt als de huishoudportemonnee onder druk staat. En dan mag het niet de overheid zijn die mensen dieper de schulden injaagt. Juist de overheid moet dan een schild voor de zwakkeren zijn.”

Rijksoverheid als voorbeeld

Met deze motie volgt de Haagse gemeente de Rijksoverheid. Tot voor kort werden verkeersboetes die niet betaald werden steeds hoger. Voor mensen die de boete niet konden betalen vanwege hun financiële situatie, betekende dit nog meer (toch al niet af te lossen) schulden. Het Rijk heeft sinds april een adempauze ingelast: de boete wordt een jaar niet verhoogd, terwijl de schuldenaren ondertussen schuldhulp aangeboden krijgen. Zo kunnen mensen tot rust komen en gaan werken aan een oplossing voor hun financiële problemen. De Rijksoverheid gaat dit binnenkort nog breder toepassen op landelijk niveau. Grinwis: “Met het aannemen van onze motie moet het Haags college dit ook op lokaal niveau regelen. Bovendien roept de motie ook op om andere organisaties in de stad aan te moedigen een adempauze in te voeren. Wij hopen dat andere organisaties daar gehoor aan geven.”  

Jongeren mogen niet het kind van de rekening worden

Tijdens de raadsvergadering vroeg Grinwis ook specifieke aandacht voor jongeren. Grinwis: “Hoewel jongeren de minste last hebben van het coronavirus, hebben zij wel de meeste last van de coronacrisis. Waar jongeren voor de crisis al meer dan gemiddeld te maken hadden met onzekere flexibele banen, een moeilijk toegankelijke woningmarkt en (studie)schulden, worden juist zij nu opnieuw hard geraakt. Als we nu niet alles uit de kast halen, kan dit zo maar een verloren generatie-Y worden. Dat mag niet gebeuren. Daarom is het goed dat het college hen betrekt bij de te maken keuzes met betrekking tot de postcoronasamenleving, dat er flink wordt geïnvesteerd in betaalbare woningen en dat we er alles aan gaan doen om toenemden jeugdwerkloosheid te bestreden.”

Labels
Schuldhulp

« Terug

Reacties op 'Adempauze voor schuldenaren - Motie ChristenUnie/SGP unaniem aangenomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2020

Geen berichten gevonden