ChristenUnie/SGP niet verrast, maar wel verbolgen over snoeiharde conclusies Rekenkamer over bouw cultuurtempel

OCC06-11-2020 06:00

De ChristenUnie/SGP is verbolgen naar aanleiding van de conclusies die de Rekenkamer trekt na bijna 3 jaar (!) onderzoek en vandaag publiceert in het rapport ‘Onderwijs- en Cultuurcomplex, leren van een bouwproject’. Pieter Grinwis: “Als ik het steengoede onderzoek van de Rekenkamer lees, voel ik bij wijze van spreken weer woede naar Wijsmuller en razernij richting Revis opkomen. Als controleur van deze heren, heb ik mijn werk als raadslid niet goed kunnen uitvoeren. Keer op keer heb ik vanaf 2014 in debatten en met moties gehamerd op duidelijkheid over de meerkosten en op financiële transparantie over de totale kosten van dit cultuurpaleis. Maar beide vogels zijn gevlogen, dus het enige wat we nog kunnen is leren van de gemaakte fouten. Ook nodig en nuttig natuurlijk, maar die cultuur van intransparantie, waar de Rekenkamer op wijst, komt de ChristenUnie/SGP-fractie inmiddels behoorlijk de neus uit.”

“De Haagse Rekenkamer concludeert dat om koste wat kost het Spuiforum 2.0 minder duur te laten worden dan Spuiforum 1.0 toenmalig wethouder Wijsmuller (“Ik ben geen knip voor de neus waard als ik thuiskom met een plan wat nog vele malen duurder blijkt te zijn”), onzichtbaar voor de raad, goochelde met budgetten. En dat gegoochel werd na de wisseling van de wacht van Wijsmuller naar Revis niet veel minder.” Grinwis vervolgt: “Joris Wijsmuller was iemand die bij wijze van spreken geld vroeg voor een vakantie, een opknapbeurt van zijn kelder met een ingang voor de fietsen van de Wijsmullertjes en het verbouwen van de eerste verdieping van zijn huis tot een alleraardigst winkeltje, maar die na goedkeuring van deze plannen voor het beschikbaar gestelde geld alleen op vakantie ging, terwijl hij voor de andere plannen in ’t geniep een extra lening afsloot. Dit is geen slechte grap, dit is werkelijk gebeurd. De gemeenteraad werd in 2014 gevraagd om instemming voor een “investeringskrediet” van 177,4 miljoen voor én het gebouw én een commerciële plint én parkeerplaatsen én een fietsenstalling. Maar ’t geld, en nog veel meer dan dat, ging op aan alleen het stedenbouwkundig niet bepaald geslaagde cultuurcomplex.”

En dan de duidelijke conclusies van de Rekenkamer over de gekozen contractvorm van DBM (design, build en maintain). Grinwis: “Deze contractvorm had Wijsmuller zo nooit aan de raad mogen voorleggen. Hij had óf de afspraken met de huurders moeten opzeggen óf moeten kiezen voor een traditioneel contract. Nu zijn het college en de raad willens en wetens een financieel kostbare fuik ingezwommen, waar we van tevoren van konden weten dat we hier nooit meer uit zouden komen als gemeente. En het college, die wuift het bijna allemaal weg, want het gebouw is volgens de wethouders prachtig geworden. Je moet maar durven. Sowieso is de collegereactie op het onderzoek niet bepaald welwillend. Gewoon stuurs blijven volhouden dat ze wel de juiste informatie hebben gegeven en de bal bij de gemeenteraad leggen als het gaat om betere informatievoorziening in de toekomst. Zo ga je niet met de gemeenteraad om. Het college zou er goed aan doen het spreekwoordelijke boetekleed aan te trekken en aan de slag te gaan met de aanbevelingen uit het rapport. Alleen zo kunnen deze voor de raad onzichtbare financiële goocheltrucs in de toekomst worden voorkomen.”

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP niet verrast, maar wel verbolgen over snoeiharde conclusies Rekenkamer over bouw cultuurtempel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.