Gemeenteraad buigt zich over initiatiefvoorstel "Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme"

joods monument by night.JPGwoensdag 10 maart 2021

Iets meer dan een jaar na het indienen van het initiatiefvoorstel door ChristenUnie/SGP en VVD is het plan om Joods erfgoed te herwaarderen en antisemitisme te weren behandeld in de Haagse gemeenteraad. Helaas is de noodzaak tot een stevige aanpak van antisemitisme nog steeds aanwezig, zo illustreerden diverse insprekers verwijzend naar veel gebezigde scheldwoorden, streng beveiligde synagogen en zelfs een kinderopvang en de herhaaldelijke aanvallen op het Joodse restaurant Hacarmel. De initiatiefnemers Pieter Grinwis en Judith Oudshoorn doen 15 concrete voorstellen om Joods erfgoed te herwaarderen en antisemitisme aan te pakken, waaronder aandacht voor de Joods-Haagse geschiedenis tijdens de inburgering en het instellen van een stedelijk coördinator antisemitisme.

Raadslid Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP): “Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was de Joodse gemeenschap in Den Haag met 17.000 zielen op Amsterdam na de grootste van Nederland. Na de oorlog resteerden nog slechts 2.000 Joodse Hagenaars in onze stad. Ongetwijfeld de zwartste bladzijde uit de Haagse geschiedenis. Tegelijk is er veel dat herinnert aan een rijk Joods verleden. Dat moeten we koesteren. Het vele Joodse erfgoed dat onze stad rijk is, is veel te onbekend en verdient herwaardering." Judith Oudshoorn (Haagse VVD) vult aan: “Iedereen moet zich in onze stad veilig en vrij kunnen voelen. Helaas is dit niet altijd het geval. Antisemitisme is nog springlevend, ook in Den Haag en een specifieke aanpak van antisemitisme is nodig. In onze stad is geen plaats voor  Jodenhaat.”

De reactie van wethouder Van Alphen was op enkele punten nog wat zuinigjes, maar vanuit de commissie samenleving lijkt er brede steun voor het voorstel om antisemitisme aan te pakken en Joods erfgoed meer te waarderen. De initiatiefnemers hopen dan ook op ruime steun tijdens de stemming in de raadsvergadering van 25 maart a.s.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Initiatiefvoorstel Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme1,0 MBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Gemeenteraad buigt zich over initiatiefvoorstel "Waardeer Joods erfgoed, weer antisemitisme"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni