Stadsbestuur, zet in op het voorkomen van vechtscheidingen

Judith Klokkenburgwoensdag 14 juli 2021

In het debat over de programmarekening roept de ChristenUnie/SGP het college op meer te investeren in het voorkomen van (v)echtscheidingen. Naast het persoonlijk leed voor ouders en kinderen dat gepaard gaat met een (v)echtscheiding, zijn de maatschappelijke kosten voor de gemeente gemiddeld €18 miljoen in totaal per jaar. De fractie pleit daarom voor betere begeleiding voor aanstaande ouders. Judith Klokkenburg: “Eigenlijk is het gek dat je, naast de lichamelijke zorg, zo weinig begeleiding krijgt om je als stel psychisch voor te bereiden op de komst van je kind. Het zou goed zijn als verloskundigen, huisartsen, kraamzorg laagdrempelig hulp kunnen bieden bij de transitie naar het ouderschap. Ik heb de wethouder gevraagd hier een actieplan voor op te stellen.”

Wat Klokkenburg betreft worden relatieproblemen uit de taboesfeer gehaald: “Nu wordt er pas hulp aangeboden als de scheiding al in gang wordt gezet, terwijl in sommige gevallen scheiding wellicht voorkomen kan worden als in een eerder stadium laagdrempelige hulp wordt aangeboden. Ouders weten vaak niet waar ze aan moeten kloppen met relatieproblemen, met alle gevolgen van dien voor ouders én kinderen. We zouden onszelf een hoop leed en geld kunnen besparen als de gemeente naast echtparen en partners gaat staan en vrijwillige en laagdrempelige ondersteuning biedt.” 

Meer aandacht voor eigen kracht van gezinnen

Tenslotte zal Klokkenburg het stadsbestuur oproepen om vaker gebruik te maken van het zogenaamde familiegroepsplan. Een van de doelen van de jeugdwet is om hulp eerst binnen het netwerk te zoeken, voordat er professionele dure zorg wordt ingeschakeld. Klokkenburg: “Ik geloof in de kracht van gezinnen en hun eigen netwerk. Een professional kan helpen om te kijken welke hulp er in een gezin nodig is en wie daarbij ingezet kan worden. Als het bijvoorbeeld helpt om een ochtend de zorg voor een kind uit te besteden om een ouder wat meer lucht te geven, dan hoeft dat niet direct professioneel, maar kan ook oma bijvoorbeeld een ochtendje inspringen. Op dit moment wordt er nog maar in een paar gevallen gebruik gemaakt van zo'n familiegroepsplan. Wat mij betreft brengt de wethouder dit goede instrument nog eens goed onder de aandacht bij hulpverleners.” 

Labels

« Terug

Reacties op 'Stadsbestuur, zet in op het voorkomen van vechtscheidingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart