Haagse fracties eisen dit jaar nog permanente winteropvang voor daklozen

Winteropvangdonderdag 07 oktober 2021

De fracties Partij voor de Dieren, ChristenUnie/SGP, PvdA, D66, Groep de Mos/Hart voor Den Haag, HSP en de SP eisen in de raadsvergadering van 7 oktober permanente winteropvang voor alle dak- en thuislozen. Deze moet van 1 november tot 1 april elke nacht open zijn en gratis toegankelijk.

Nu gaat de winteropvang alleen open als de (gevoels)temperatuur (in Utrecht!) onder het vriespunt is of als er sprake is van een KNMI-waarschuwing code geel. Omdat er onvoldoende plekken zijn in de reguliere daklozenopvang, moeten mensen daarom bij een (gevoels)temperatuur boven het vriespunt op straat slapen. De Haagse gemeenteraad vraagt al jaren om een permanente winteropvang. Zo is er een pilot gekomen, maar het stadsbestuur wil hier geen doorgang aan geven omdat dit te duur zou zijn. “Ik kan hier met mijn hoofd niet bij. Ook als de weersomstandigheden boven het vriespunt zijn, is het schrijnend dat mensen op straat moeten slapen,” aldus raadslid Robin Smit (PvdD). Volgens Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) is een permanente opvang prima mogelijk. “Er is een locatie, er zijn bedden en het Leger des Heils staat klaar om iedereen op te vangen. Daarom begrijp ik niet dat het moet vriezen om daklozen op te vangen.”

“Drie jaar geleden stelde een meerderheid van de raad al een laagdrempelige, gratis en permanente opvang voor. We waren dolblij dat dit toegezegd werd. Nu is het nog steeds niet geregeld; dat is echt een gemiste kans. Deze winter willen we die kans niet weer missen,” aldus Janneke Holman (PvdA). Extra onbegrijpelijk vindt Monique van Stuijvenberg (Hart voor Den Haag) dat het in Den Haag nog steeds niet geregeld is. “In een stad van vrede en recht zou niemand in de winter op straat mogen slapen.” De partijen Partij van de Dieren, de ChristenUnie/SGP, PvdA, D66, Groep de Mos/ Hart voor Den Haag, HSP en SP dienen donderdag een motie in om de permanente winteropvang deze winter nog te realiseren.

Labels

« Terug

Reacties op 'Haagse fracties eisen dit jaar nog permanente winteropvang voor daklozen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni