10 oktober werelddaklozendag: een nacht op de Koekamp

Tentjes werelddaklozendag.jpeg
Judith
Door Judith Klokkenburg op 11 oktober 2022 om 11:35

10 oktober werelddaklozendag: een nacht op de Koekamp

Op #werelddaklozendag 10 oktober was de Koekamp 1 nacht omgetoverd tot 'mini-camping' voor de #sleepout2022. 1 nacht waarin actie werd gevoerd voor een einde aan dak- en thuisloosheid en wij als politici konden meemaken wat het betekent buiten te moeten slapen. Ook onze beleidsmedewerker Niek Blok was erbij:

‘’De sleepout was een intense en overweldigende ervaring. Niet eens omdat het zo koud was, dat ook wel, maar vooral omdat het zo onrustig was. Een keer ruzie ergens verderop, gesnurk en gekreun van mensen om je heen, een veegwagen van de gemeente om 4u ’s nachts, een politieauto, geschreeuw. Na 1 nacht ben ik moe, na 3 nachten zou ik helemaal kapot zijn. 

En dat in de wetenschap dat er voor ons toiletten waren geregeld, zodat je geen boete riskeert als je ’s ochtends naar het toilet moet. Er was heerlijk avondeten dus ik ging met een volle maag slapen. Er was de garantie dat de politie ons met rust liet omdat de manifestatie was aangemeld bij de gemeente. En ik wist dat ik veilig was, er waren mensen die ik ken en vertrouw. Bovendien lagen mijn meest waardevolle bezittingen thuis. Thuis, waar de volgende ochtend een warme douche en de volgende avond een schoon bed op mij wachtte. Ik kan mij niet indenken wat het betekent buiten te slapen zonder die zekerheden.

Het voelt ook machteloos. Als je jongeren en ervaringsdeskundigen spreekt die zelf dak- of thuisloos zijn of zijn geweest. Mensen die van het kastje naar de muur zijn gestuurd, vertrouwen zijn kwijtgeraakt, veel te veel hebben meegemaakt voor hun leeftijd. Ik kan in mijn eentje niet het hele systeem omgooien of veranderen. Soms kun je haast alleen sorry zeggen. Sorry dat de gemeente je niet hielp toen jij je met 100 euro schuld meldde, en de reactie was: kom maar terug als je 10.000 euro schuld hebt. Dat je na de gesloten jeugdzorg, toen je 18 werd, aan je lot bent overgelaten. Maar ik was ook onder de indruk. Van de veerkracht, de inzet en passie. De vaste overtuiging dat een einde aan dakloosheid echt kan. Want deze sleepout was niet voor niks.

Georganiseerd door Samenthuis2030, een coalitie van ervaringsdeskundigen, jongeren en straatorganisaties die een manifest hebben geschreven met als doel een einde aan dak- en thuisloosheid in 2030.

Hard nodig! Ook in Den Haag kan het beter. Betaalbare woningen, genoeg huizen voor zorgdoelgroepen, ervaringsdeskundigen altijd betrekken bij beleid wat hen raakt, afrekenen met het stigma over dak- en thuisloosheid. Diepe buiging voor iedereen die zich hier hard voor maakt: staatssecretaris Maarten van Ooijen en op straatniveau Joy Falkena. Ik hoop dat zelf ook te doen, namens de ChristenUnie/SGP Den Haag en met mede-buitenslapers en andere fracties en wethouders die bij de overhandiging van het manifest aanwezig waren.

Concrete stappen om elk jaar het aantal dak- en thuislozen te verminderen, zodat uiteindelijk iedereen een thuis heeft!''