Goed nieuws: eigen bijdrage voor dakloze mensen in winteropvang van tafel

Dak- en thuisloze vrouwe
Judith
Door Judith Klokkenburg op 21 oktober 2022 om 09:00

Goed nieuws: eigen bijdrage voor dakloze mensen in winteropvang van tafel

Dat een permanente winteropvang voor dak- en thuisloze mensen een structurele plek gekregen in het coalitieakkoord in Den Haag, dat is hartstikke mooi. Maar met de uitwerking voor dit jaar was de ChristenUnie/SGP minder blij: voor de opvang is zou een eigen bijdrage gelden van €4,- per persoon per nacht.

“Zeer onverstandig", aldus Judith Klokkenburg, die zich grote zorgen maakt over de gevolgen van dat toegangsgeld: ‘’De permanente winteropvang is juist bedoeld om de meest basale humanitaire hulp te bieden aan mensen, zodat niemand in de kou op straat hoeft te slapen. En wat doet dit college? Ze werpen drempels op voor de meest kwetsbare mensen om daar te slapen! Dat vind ik onbegrijpelijk en onmenselijk.’’ 

“Uit de evaluatie van de afgelopen winteropvang bleek dat juist de stabiliteit van bed, bad en brood ervoor zorgde dat mensen de rust vonden om te werken aan herstel. Een heel aantal toenmalige dakloze mensen heeft weer een dak boven het hoofd gevonden en sommigen zelfs werk. Die stabiliteit moeten we nu weer bieden.” Daarom diende Klokkenburg een motie in om de eigen bijdrage van tafel te halen. Een meerderheid van de raad steunde dit. “Ik ben blij dat we een humane winteropvang kunnen bieden aan alle mensen zonder dak of thuis.”  

De aangenomen motie vindt u hier: de permanente winteropvang is voor iedereen.

Zie ook het nieuwsbericht van Omroep West: https://www.omroepwest.nl/-nieuws/4643190/dak-en-thuislozen-hoeven-toch-niet-te-betalen-voor-winteropvang.