Hoe de Holocaustherdenking leidt tot ''Acts of Random Kindness''

Bezoek Synagoge ChristenUnie/SGP fractie
Judith
Door Judith Klokkenburg op 20 april 2023 om 19:00

Hoe de Holocaustherdenking leidt tot ''Acts of Random Kindness''

Afgelopen dinsdag 18 april was Jom Hasjoa, de herdenking van de Sjoa (de Holocaust), de moord op zes miljoen Joden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Herdenken en herinneren. Want antisemitisme is niet iets uit het verleden, maar nog springlevend. 

Het lijkt tegenwoordig meer geaccepteerd om openlijk antisemitisch te zijn. En dat baart ons grote zorgen. Daarom sprak de ChristenUnie/SGP-fractie vandaag, donderdag 20 april, met Joodse studenten die wonen en studeren in Den Haag om te horen hoe dat is, studeren én Joods zijn in onze stad.

En dat zijn soms heftige verhalen. Het liever niet vertellen waar je eigenlijk vandaan komt. Een toenemend gebrek aan een open dialoog en respect. Er is veel onwetendheid en soms is antisemitisme schaamteloos en hard aanwezig. Door het bekladden van het huis van een student met een hakenkruis of door ‘grappen’ over de Holocaust. Van voetbalstadions tot de schoolbanken, er is nog een hoop te doen om antisemitisme de kop in te drukken. Daar willen we ons als fractie blijvend voor inzetten.

 Maar dat is één kant van het verhaal. Om antisemitisme echt tegen te gaan, moeten we ook het semitisme, het Jodendom en de Joodse gemeenschap, waarderen en koesteren. Een begin gaf Rabbijn Mendel Katzman aan fractievoorzitter Judith Klokkenburg. Hij leerde ons over het Hebreeuwse woord צדקה, Tsedaka, wat refereert aan het gebod om je tienden te geven en vaak vertaald wordt als liefdadigheid. Maar het betekent eigenlijk rechtvaardigheid. Liefdadigheid klinkt nog vrijblijvend, maar het is een plicht om goed te zijn voor anderen en rechtvaardigheid na te streven. En daarvoor staat de gele Ark. Voor "Acts of Random Kindness". Die nemen we mee als fractie, om ons er blijvend aan te herinneren dat we antisemitisme de kop in moet drukken en als symbool dat het Jodendom ons als samenleving blijvend verrijkt en inspireert.