Initiatiefvoorstel aangenomen! Wijkbewoners voorrang bij nieuwbouw

Lesley en Judith met het IV.jpeg
Judith
Door Judith Klokkenburg op 8 juli 2023 om 09:00

Initiatiefvoorstel aangenomen! Wijkbewoners voorrang bij nieuwbouw

De ChristenUnie/SGP en de SP willen wijkbewoners voorrang geven bij nieuwbouw in hun buurt. De twee partijen stellen voor om bij nieuwe huurwoningen 25% te reserveren voor mensen die al langere tijd in het stadsdeel wonen.   

Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) vertelt waarom dit plan een langgekoesterde wens is: “Mensen die al lang in de wijk wonen vormen het cement van de buurt. Ze weten wat er speelt en kijken naar hun buren om. Deze mensen moeten we koesteren en behouden voor de buurt. Dit zie je in de hele stad; van Loosduinen tot Leyenburg en van de Schilderswijk tot Scheveningen.” Raadslid Lesley Arp (SP) beaamt dat: “Vaak willen mensen wel in de wijk blijven wonen, maar komen zij er simpelweg niet tussen wanneer er nieuwe woningen worden opgeleverd. Dit zorgt ervoor dat sommige wijkbewoners uiteindelijk vertrekken. In andere gemeenten zoals Amsterdam bestaan er daarom al voorrangsregelingen voor mensen uit de buurt bij nieuwbouw, dus waarom niet ook in Den Haag?’’ 

Klokkenburg benadrukt dat dit plan ook bedoeld is voor jongeren die graag uit huis willen en in de buurt willen blijven wonen: “We horen vaak dat jongeren in de buurt willen blijven wonen omdat ze geworteld zijn in de wijk, hun netwerk daar hebben en ook op langere termijn voor hun (groot)ouders kunnen gaan zorgen die een dagje ouder worden. Met dit plan wordt dat straks makkelijker.” Arp: ‘’Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar presenteerden de ChristenUnie/SGP en de SP deze plannen op het toen nog braakliggende terrein van de Pniëlkerk in Duindorp. Ik ben blij dat we nu ook in de Haagse gemeenteraad een meerderheid achter dit voorstel hebben gekregen.’’ De fracties vragen in hun plan om een proef te doen met één nieuwbouwproject waarbij wijkbewoners met voorrang worden gehuisvest in 25% van de woningen. In de raadsvergadering van 6 juli is het voorstel van de ChristenUnie/SGP en de SP aangenomen. 

Lees het hele voorstel hier: IV bouwen aan je eigen wijk.pdf