Kerken in de knel door zero-emissiezone

Judith en Albert in de Jacobus de Meerdere
Judith
Door Judith Klokkenburg op 30 mei 2024 om 19:26

Kerken in de knel door zero-emissiezone

De ChristenUnie/SGP maakt zich zorgen om het onderhoud van monumentale panden, als volgend jaar de zero-emissiezone wordt ingevoerd. Fractievoorzitter Judith Klokkenburg legt dit bij EenVandaag (vanaf 25:03) uit: “De monumenten moeten we koesteren voor ons nageslacht. We zijn als partij niet tegen een zero-emissie zone om de luchkwaliteit te verbeteren, maar er moet wel oog zijn voor de gevolgen. Als er maatwerk nodig is, moet dat worden geregeld.”

De binnenstad kent veel prachtige kerken en gebouwen met een monumentale status. Voor het noodzakelijk onderhoud zijn zij vaak afhankelijk van specialistische bedrijven uit het land, zoals de klokkenmaker, glas-in-lood-zetter of houtconstructeur. Daar zijn er maar weinig van. Klokkenburg: "De vrees is dat zij Den Haag gaan mijden, omdat ze speciale ontheffingen moeten aanvragen, die ook maar beperkt geldig zijn. Als deze specialisten het onderhoud van onze monumenten niet meer gaan verzorgen, verloederen ze. Met alle gevolgen van dien.” 

Per 1 januari 2025 gaat er in het centrum een zero-emissiezone gelden. Vanaf dat moment moet alle bedrijfsvervoer emissieloos zijn, waarbij er wel uitzonderingsregels zijn. Ook wordt er een landelijk ontheffingsloket geopend, waar ondernemers op verschillende gronden een ontheffing kunnen aanvragen. Maar volgens Klokkenburg is daarin te weinig rekening gehouden met de onderhoudsbedrijven voor monumentale panden: “Een ontheffing aanvragen kost tijd, energie en geld. Bovendien is hij maar een beperkt aantal dagen per jaar geldig. Voor specialistische bedrijven is er werk genoeg in het land, dus de keuze om niet meer naar Den Haag te gaan is dan snel gemaakt. Dat moeten we voorkomen. Ook de gemeente draagt verantwoordelijkheid voor het onderhouden van onze prachtige monumenten.” 

De ChristenUnie/SGP dient daarom donderdag tijdens de raadsvergadering een voorstel in om de gevolgen van de zero-emissiezone met de eigenaren van monumentale panden nauwkeurig te monitoren. Als daaruit blijkt dat specialistische bedrijven de zero-emissiezone gaan mijden en het noodzakelijk onderhoud van monumenten in het geding komt, moet het college zo snel mogelijk met een oplossing komen. Klokkenburg: "De monumenten moeten we koesteren voor ons nageslacht. Dat mag nooit in het geding komen."

Bijlagen