ChristenUnie/SGP: opvang in Haga-complex is kleine stap naar minder gesegregeerde stad

Hagaziekenhuis.jpg
Judith
Door Judith Klokkenburg op 12 juli 2024 om 09:00

ChristenUnie/SGP: opvang in Haga-complex is kleine stap naar minder gesegregeerde stad

De ChristenUnie/SGP is vóór opvang van mensen in het Haga-complex en is zelfs blij dat we nu, eindelijk ook op het zand, opvang regelen voor mensen die dat nodig hebben. Dat staat en stond wat de ChristenUnie/SGP betreft niet ter discussie. Toch hebben we ook een motie van afkeuring over hoe het investeringsbesluit tot stand kwam om het Haga-complex gereed te maken voor opvang gesteund. Judith Klokkenburg, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP, licht dat toe:

Het participatietraject met de buurt is tot nu toe niet goed gegaan. Hoewel er was beloofd bij het debat over de aankoop dat de participatie zou starten, is dat niet gebeurd. En als dan gezegd wordt: we hebben de regels van de raad gevolgd, dan moeten we daar snel over praten. Vandaag ligt een investeringsbesluit voor zodat er gestart kan worden met de benodigde aanpassingen om te zorgen dat het Haga-complex geschikt wordt gemaakt. Maar laat het een oproep zijn aan de wethouder: ga de wijken in, haal de zorgen op en bepaal welke randvoorwaarden nodig zijn. Want de randvoorwaarden, het benoemen van succesfactoren en hoe een escalatieladder werkt: het moet scherper worden afgesteld én de buurt moet daarbij worden betrokken. Om dat te regelen hebben we als ChristenUnie/SGP een amendement aangenomen gekregen.

Want het participatieproces had beter gemoeten, is simpelweg niet goed gegaan. Volgens het college is er een Babylonische spraakverwarring ontstaan. Dat klopt, en daarbij is het vertrouwen van burgers in de overheid door het hele proces geschaad. Om een voorbeeld te noemen. Er lag in het debat een voorstel om de buurt inspraak te geven in het afschalen van doelgroepen die gehuisvest worden in het Haga-complex. Het college liet deze motie aan de raad, wat zoveel betekent als dat wanneer de raad het wil zij deze motie zullen uitvoeren. Maar vervolgens vertelde de wethouder dat de buurt helemaal geen advies kan geven over afschaling van de doelgroepen, iets wat het voorstel wel expliciet verzocht. Daarmee duurde ook in debat de Babylonische spraakverwarring voort door het college. Samen met de SP concludeerden we daarom dat college onvoldoende reflectie op hun eigen aandeel in de Babylonische spraakverwarring getoond. Omdat er vanavond geen helderheid of excuses zijn gekomen zagen we geen andere mogelijkheid dan om de motie van afkeuring over dit proces te steunen. Het doet geen recht aan de Vogelwijk en burgers om te stellen dat mensen het college niet goed hebben begrepen, er had ook beter en eerder gecommuniceerd moeten worden.

Uiteindelijk hebben we naast de motie van afkeuring ook het raadsvoorstel gesteund om nu de investering te doen zodat het Haga-complex gereed kan worden gemaakt voor de opvang van mensen.  Zoals een van de insprekers zo mooi zei: vandaag kunnen we de kloof tussen rijk en arm in onze stad een klein beetje dichten. Voor de ChristenUnie/SGP staat voorop dat we als stad van vrede en recht serieus werk maken van het huisvesten van mensen die dat nodig hebben, zeker als dat op het zand is. Met dit voorstel hebben we afgelopen donderdag een kleine stap gezet naar een minder gesegregeerde stad.