Waarom de ChristenUnie/SGP tegen het referendum over betaald parkeren heeft gestemd

foto-parkeren-nieuwsbericht.jpg
Judith
Door Judith Klokkenburg op 14 februari 2025 om 09:00

Waarom de ChristenUnie/SGP tegen het referendum over betaald parkeren heeft gestemd

Het mogelijke referendum over de uitbreiding van betaald parkeren is van tafel. Alleen de SP stemde gisteravond voor de startnotitie tot het organiseren ervan. In deze blog leggen we uit waarom de ChristenUnie/SGP tegen heeft gestemd.  

In november 2024 sprak de gemeenteraad over een burgerinitiatief om een referendum te houden over de uitbreiding van betaald parkeren. De initiatiefnemer had 15.000 handtekeningen opgehaald, waarmee het minimum van 10.000 handtekeningen ruim was gehaald. Ook werd na raadpleging van diverse advocaten en de referendumcommissie geconstateerd, dat het opstellen van een startnotitie – de opstap naar een referendum – over de uitbreiding van betaald parkeren binnen de lokale verordening mogelijk is. Hoewel de ChristenUnie/SGP in beginsel tegen het houden van referenda is, heeft de fractie om die reden vóór het opstellen van de startnotitie gestemd: aan alle eisen en door de raad opgestelde kaders was voldaan, en dan dien je een betrouwbare overheid te zijn.  

Het college heeft daarom in opdracht van de gemeenteraad een startnotitie opgesteld. De startnotitie legt uit waarom een simpele ‘voor of tegen uitbreiding betaald parkeren’ als vraagstelling niet mogelijk is, onder meer vanwege de financiële consequenties en gevolgen voor de bouwopgave. Bovendien is het probleem veel complexer. De startnotitie probeert die complexiteit te vangen door te sturen naar een vraagstelling die ingewikkelde begrippen als ‘draagvlakmeting’ en ‘parkeerdruknorm’ bevat.  

Het laat volgens de ChristenUnie/SGP precies zien waarom een referendum niet wenselijk is: het platslaan van de vraagstelling doet geen recht aan de complexiteit van het probleem, maar het complexer maken van de vraag – zoals de startnotitie voorstelt – geeft verwarring en wekt verkeerde verwachtingen bij de initiatiefnemer én stemmende inwoners. Beide gevallen zijn niet wenselijk.  

Bovendien vindt de ChristenUnie/SGP dat inwoners van bijvoorbeeld de Vogelwijk niet hoeven mee te stemmen over het wel of niet invoeren van betaald parkeren in Mariahoeve. Wél vindt de fractie dat inwoners van Mariahoeve mee moeten kunnen denken over het wel of niet invoeren van betaald parkeren in Mariahoeve – en dat geldt ook voor inwoners van andere wijken waar betaald parkeren nog kan worden ingevoerd of uitgebreid. 

Daarom is de ChristenUnie/SGP vóór een draagvlakmeting en parkeerdrukonderzoek. Dan krijgen inwoners écht een stem in het wel of niet uitbreiden van betaald parkeren. Bij de actualisatie van de parkeerstrategie, die uitgesteld is in verband met het debat over deze startnotitie, zullen we dan ook een amendement indienen om dat te regelen. Maar daar is dit referendum, dat meer dan 2 miljoen kost om te organiseren, niet voor nodig.