Scheveningen haven.jpg
  1. image00002.jpeg
    Door Webredactie op 7 mei 2025 om 10:00

    Judith Klokkenburg voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker

    De besturen van de Haagse ChristenUnie en de SGP dragen huidig fractievoorzitter Judith Klokkenburg voor als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026. Judith was de afgelopen 4 jaar al fractievoorzitter en krijgt opnieuw het vertrouwen van beide besturen. Monique Rog: “Een zeer kundig, betrokken en bevlogen raadslid wil door: daar zijn wij ongelooflijk dankbaar voor”.  

    Lees meer over "Judith Klokkenburg voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker"
  2. een-deelauto-van-greenwheels.jpeg
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 10 april 2025 om 15:00

    Betaalbaar deelvervoer met een Ooievaarspas

    Goed nieuws! De raad heeft ons voorstel voor een pilot betaalbaar deelvervoer voor inwoners met een Ooievaarspas aangenomen. 

    Lees meer over "Betaalbaar deelvervoer met een Ooievaarspas"
  3. NederlandDenHaagParkeren2.jpg
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 4 april 2025 om 17:00

    ChristenUnie/SGP stemt niet in met parkeerplannen college: “Onvoldoende oog voor menselijke maat en rol van bewoners”

    Gisteren besprak de gemeenteraad de actualisatie van de Parkeerstrategie. Onder meer de draagvlakmeting en de parkeerdrukgrens (op de drukste momenten is meer dan 90% van de parkeerplekken bezet) verdwijnen als verplicht onderdeel voor het invoeren van betaald parkeren. De ChristenUnie/SGP heeft zich ingespannen om dat te voorkomen.

    Lees meer over "ChristenUnie/SGP stemt niet in met parkeerplannen college: “Onvoldoende oog voor menselijke maat en rol van bewoners”"

Kamerbrede steun voor motie ChristenUnie

donderdag 22 mei 2003 11:45

Uit Reformatorisch Dagblad, 22 mei 2003
n.a.v. debat over enquêterapport Bouwnijverheid

22-5-2003 | 10:05

Vervolging alle fraude in bouw onmogelijk
Redactie politiek

DEN HAAG - Het openbaar ministerie is niet in staat om alle oude en nieuwe gevallen van bouwfraude strafrechtelijk te vervolgen. Justitie heeft daarvoor te weinig personeel beschikbaar.

.
Dat zei minister Donner van Justitie donderdag in de Tweede Kamer tijdens de afronding van het debat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie bouwfraude. Nog voor de zomer komt de bewindsman met een notitie naar de Kamer over welke keuzes het openbaar ministerie maakt bij het al dan niet vervolgen van financieel-economische delicten.
.
Volgens Donner zijn er twee alternatieven voor de strafrechtelijke vervolging van aannemers. In de eerste plaats kan de overheid de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) inschakelen. Deze instantie kan boetes opleggen als blijkt dat aannemers ten onrechte vooroverleg voerden en prijsopdrijvende afspraken maakten. Een tweede mogelijkheid is de schikking, waarbij het openbaar ministerie afziet van vervolging en de vermeende daders een (relatief geringe) boete betalen.
.
Donner gaat daarmee in tegen hetgeen minister Kamp van VROM wil. Die bepleitte enkele weken geleden, tijdens de eerste debatten over de bouwfraude, een harde aanpak. Iedereen die in de fout gaat, moet voor de rechter komen. NMa-boetes en schikkingen mogen van de bewindsman geen alternatief zijn voor strafrechtelijke vervolging. Kamp maakte zijn opmerkingen omdat er destijds berichten waren dat aannemers ook na publicatie van het enquêterapport doorgingen met het maken van illegale prijsafspraken.
.
Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken bevestigde gisteren nog eens dat de NMa inderdaad serieuze aanwijzingen heeft dat het maken van illegale prijsafspraken doorgaat. Toen Wijn deze mededeling enkele weken geleden ook al deed, ontstond er enige ophef. Voorzitter Brinkman van de belangenvereniging voor bouwbedrijven (AVBB) zei dat er sprake moest zijn van een misverstand. Dat is volgens Wijn niet het geval. Minister Kamp zei dat de AVBB „een geloofwaardigheidsprobleem” heeft.
.
ChristenUnie-kamerlid Slob diende gisteren namens alle fracties een motie in die uitspreekt dat de overheid „door een passieve houding onvoldoende heeft ondernomen” om een eind te maken aan het ondergrondse systeem van illegaal vooroverleg en illegale prijsafspraken. De directe aanleiding voor de motie was een passage in een brief van het kabinet waarin staat dat er sprake was van „onwetendheid” ten aanzien van onregelmatigheden in de bouw. Minister Kamp noemde de motie gisteren „pijnlijk” voor de regering.


© Reformatorisch Dagblad


Labels
Arie Slob
In de media

« Terug

Reacties op 'Kamerbrede steun voor motie ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.