Scheveningen haven.jpg
  1. Foto-2-Begroting-Den-Haag-scaled.jpg
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 10 juli 2025 om 09:00

    Voorrang voor dak- en thuisloze mensen

    Veel meer mensen dan die in de daklozenopvang verblijven zijn dak- of thuisloos. Echter alleen mensen die in de opvang verblijven hebben recht op voorrang voor een woning. Dat moet anders volgens de ChristenUnie/SGP. Judith Klokkenburg, fractievoorzitter: “We moeten juist met elkaar voorkomen dat dak- en thuisloze mensen in de opvang terechtkomen. Dakloosheid is allereerst een woonprobleem. Opvang is een noodoplossing, en bovendien een hele dure. Juist door éérst voor een eigen dak boven het hoofd te zorgen, werken we aan duurzame oplossingen.”

    Lees meer over "Voorrang voor dak- en thuisloze mensen"
  2. stadhuis-91a1110.jpg
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 13 juni 2025 om 09:00

    Inzet op de Voorjaarsnota

    In het debat over de Voorjaarsnota hebben we een paar mooie resultaten kunnen boeken. Bij de Voorjaarsnota gaat het over geld: geld dat verdeeld gaat worden in de komende begroting, en onderwerpen waarop tekorten bestaan. Die tekorten zijn een stuk groter dan het geld dat beschikbaar is en daarmee raakt de Voorjaarsnota aan de essentie van politiek: kiezen in schaarste. 

    Lees meer over "Inzet op de Voorjaarsnota"
  3. hellingbaan zuiderduinen.png
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 8 juni 2025 om 09:00

    Toegankelijkheidsambities van de (helling)baan?

    Bij een wooncomplex in Ockenburgh kun je alleen met een trap bij de ingang komen. Gevaarlijk en ontoegankelijk voor mindervaliden, pakketbezorgers en hulpdiensten. Bewoners willen niets liever dan een hellingbaan aanleggen, maar de gemeente ligt in de weg door onredelijke welstandseisen te stellen. De balans tussen welstand en toegankelijkheid is daardoor compleet zoek. Samen met GroenLinks hebben we schriftelijke vragen gesteld, want die hellingbaan moet er zo snel mogelijk komen!

    Lees meer over "Toegankelijkheidsambities van de (helling)baan?"

Rouvoet: Deze Grondwet staat bol van de retoriek

dinsdag 10 mei 2005 07:06

André Rouvoet is fractieleider van de ChristenUnie. Hij schreef samen met partijgenoot Van Middelkoop een bijdrage voor het boek Samen Zwak, dat ageert tegen de Grondwet.

 

Waarom noemt u de term Grondwet een propagandistische keuze?

‘De term Grondwet moet een goed gevoel geven, de mensen denken dan aan een stabiele rechtsorde, mensenrechten en dergelijke. Maar dat kan deze Grondwet helemaal niet waarmaken. Dit is namelijk helemaal geen Grondwet. Europa blijft een geheel van soevereine staten. Het is dus een Grondwet zonder staat en dus ook zonder volk. Als het geen Grondwet had geheten maar een verdrag, dan was de inhoud ook anders geweest. Ik had zonder problemen voorgestemd als het alleen maar een samenvoeging van bestaande verdragen was. Maar er staat met zoveel woorden in de preambule (inleiding) dat we toewerken naar een steeds hechter Europa.

Nederlandse bewindslieden zeggen toch dat de Grondwet de macht juist teruggeeft aan de lidstaten?

‘Je ziet dat de ene voorstander argumenten gebruikt die voor de ander een gruwel zijn. Iedereen haalt het zijne eruit. Chirac zei vorige week op de televisie dat de Grondwet leidt tot een geharmoniseerd sociaal beleid. Terwijl Blair daar ongelukkig over is.

Staatssecretaris Nicolaï zegt inderdaad dat Nederland besluiten kan tegenhouden. Dat is feitelijk onjuist. Ja, we kunnen met zes of zeven andere parlementen een voorstel terugsturen naar de Commissie, met de vraag of ze er nog eens naar kijken. Maar als ze willen doorzetten, is van tegenhouden geen sprake. Feit is wel dat het vetorecht in belangrijke mate is afgeschaft. Daar kun je voor of tegen zijn, maar je kunt niet ontkennen dat er dan weer macht naar Brussel verschuift.

Wat is er zo bezwaarlijk aan de sluipende samenballing van macht in Brussel?

‘Er komt een Europese president, die wordt voor tweeënhalf jaar gekozen. Hij zal naar de grote lidstaten kijken, want aan hun stemmen heeft hij genoeg om een keer te worden herkozen. Er komt een minister van Buitenlandse Zaken, die Europa met één stem moet laten spreken. Zo werkt de dynamiek van het integratieproces. En met deze Grondwet wordt weer een stap verder gezet op de weg naar het Verenigde Europa. Daar voert Joschka Fischer trouwens ook openlijk campagne voor. Steeds meer bevoegdheden van de lidstaten worden overgenomen. Of door het Europese Parlement, door het Europese Hof. En altijd met te weinig democratische legitimatie.’

Waarom vindt u dat deze Grondwet geen hart en geen ziel heeft?

‘Dat heeft alles met de discussie over de preambule te maken. Men heeft ervan afgezien om daarin te schrijven dat Europa in de joods-christelijke traditie staat. Europa wordt voorgesteld als seculier; je mag wel zeggen dat daar een geschiedenis wordt weggepoetst. Louis Michel, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van België, zei dat het noemen van die christelijke geschiedenis in strijd is met de beginselen van de Franse Revolutie. Dat is kennelijk het nieuwe Europa, waarin de eigen ziel en identiteit welbewust worden genegeerd. Het is een vorm van geschiedvervalsing.’

U schrijft dat deze Grondwet getuigt van zelfoverschatting en gebrek aan zelfkennis, zelfbeheersing, identiteit en dienstbaarheid. Waarom?

‘Daar zijn alle bezwaren samengevat. Er waren verdragen die goed waren. Daar had het bij moeten blijven. We hebben geen bezwaren tegen goede en internationale samenwerking. Maar deze Grondwet wil veel meer, heeft enorme pretenties en ambities. Die niet waargemaakt kunnen worden. Het staat bol van de retoriek. Hier en daar krijgt het zelfs iets bespottelijks. Waarom moet er in het handvest van de grondrechten staan dat er in Europa niet gemarteld mag worden? Het hele stuk ademt de sfeer van het overnemen van nationale documenten. Europa kent nog altijd zijn beperkingen niet.’

Bron: Volkskrant

Martin Sommer

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Rouvoet: Deze Grondwet staat bol van de retoriek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > mei